Църквата в Шабла отбеляза своя празник

Архив Варна

10-02-2010, 12:25

Снимка:

СНИМКА: ОБЩИНА ШАБЛА

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

Православният храм в Шабла "Св. свщмчк Харалампий" днес отбеляза празника на светеца, чието име носи.

Църквата в общинския център е построена през 1853 година, заедно с килийно училище към нея. Тя била малка и вкопана в земята. В нея се четяло на черковнославянски език и само от време на време в лявата й половина - на гръцки, до окончателното отделяне на гръцката митрополия. По-хубава черква била построена през 1896 година, която по време на земетресението през 1901 година е разрушена, разказа отец Павел.


Съществуващата в момента трикорабна черква е построена от майстор Христо Божков-Загореца. Най-старите икони в църквата са от 1857 година и са рисувани от известния в Добруджа зограф, Захари Цаньов от Трявна.


На храмовия празник отец Павел Максимов отслужи Света литургия в съслужение със свещеници от Добричката  и Варненска духовни околии, която бе предхождана от празнична вечерна служба на 9 февруари.Те благословиха празника на местните християни и извършиха освещаване на пчелния мед, донесен от местните пчелари, които почитат светеца като свой покровител.


Кметът на община Шабла Красимир Кръстев и председателят на общинския съвет инж. Димитър Арнаудов присъстваха на празничната литургия.


Светеца почетоха още общински съветници много жители и гости на града.