Румен Петков поиска оставката на Станишев заради Трактора

Архив Варна

10-02-2010, 12:31

Снимка:

АРХИВ IMPACT PRESS GROUP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Ако Алексей Петров се е оказал в подобна престъпна група, това е много тежка оценка за нас, за предишното управление.

Така бившият вътрешен министър в кабинета "Станишев" Румен Петков коментира днес ареста на бившия съветник в ДАНС в рамките на операция "Октопод".


Ако се докаже, че Петров е част от престъпна група, Станишев трябва да си подаде оставката като лидер на БСП, защото именно той като премиер отговаряше за ДАНС, заяви Румен Петков. 


"Мисля, че ние трябва да разберем, че обвързаните със случая не би следвало да бъдат обвързани с ръководството на нашата партия. Казвам, че това е страшно, ако е така. То е страшно за нас, страшно е за държавата, страшно е и за обществото", добави той.


Румен Петков бе сменен под натиск в предишното правителство, след като стана известно, че в качеството си на министър се е срещал с "оперативно интересните" братя Галеви. Срещата е  била осъществена  с посредничеството на Алексей Петров. Осветеният пък като секретен агент на службите Алексей Петров, пребиваваше като  съветник на шефа на ДАНС с благословията на Станишев.


Ръководството на ДАНС бе сменено от новото правителство на ГЕРБ, а Петров, в качеството си на достоен гражданин, по думите на Борисов,  лично му връчи секретна справка, изчезнала от ДАНС. След това прокуратурата започна досъдебно производство  срещу Станишев и Сертов.


Станишев отказа коментар по поисканата му от Румен Петков оставка, но отбеляза, че журналистите би трябвало да потърсят мнението на министър-председателя Борисов, който поздрави Алексей Петров като "бдителния гражданин".


Надявам се да има достатъчно доказателства при всяка операция на МВР и дано не се случи както с "Наглите", когато първоначално бяха задържани 25 души, а по-късно в ареста останаха само трима, отбеляза лидерът на БСП.


Камен Костадинов от ДПС, който е член на парламентарната комисия за контрол на ДАНС, коментира за БТА, че една от политиките на сегашното правителство, които адмирира, е борбата с организираната престъпност и въобще дейността на МВР и ДАНС. Добре е да се извършват подобни операции, надявам се колегите от МВР да са събрали достатъчно доказателства при извършване на тази операция, посочи той.


Помолен да коментира задържането на бившия съветник в ДАНС Алексей Петров, Костадинов каза, че не се гордее с дейността на ДАНС в рамките на предходното мнозинство, част от което е бил и той. Казвал съм и преди, че промените в последните няколко месеца са положителни и че в ДАНС в рамките на предходния мандат са извършвани недотам редни неща, очевидно Алексей Петров е потвърждение на тази моя теза, допълни Камен Костадинов.