Виж кой (и какво) говори

Без цензура

10-02-2010, 19:57

Автор:

КАЛИНА БАЛИМЕЗОВА

Всичко от Автора

Вчера (09.02.2010 г.) към България потекоха реки от европейски пари. Колко точно – всеки сам да прецени, ако може:


10.10.2010г.

Вестник "Сега":

Брюксел най-сетне размрази 1.3 млрд. евро за България


10.10.2010 г.

Вестник "Стандарт":

3, 4 милиарда лева потичат към България


09.10.2010г.

News.dir.bg

Кабинетът получи зелена светлина за €6.4 млрд.


Да, това са интерпретации на една и съща новина от 09.02.2010 г., разбира се, доколкото новините могат да се интерпретират. Явно може. От всеки. Като се започне от премиера и се приключи с обикновените форумци в информационни сайтове и блогове. Но, докато на последните донякъде е позволено волнодумство и празнодумство, на управниците ни уви – не. Или поне така мисля.


Дали изобщо има значение къде е истината в този случай? И дали цялата тази информационна какафония от вчерашния ден е случайна?

След като видях анонса към централната емисия новини на bTV с вчерашна дата, първо ме напуши смях, защото се оказа, че официално ни „отпушват” пари. Ами така е! Какво да кажат хората, след като им е забранено да говорят за „размразяване” и „замразяване”. Споменатата отпушена сума бе 6,4 млрд. евро.

За сравнение по Нова телевизия бяха доста по-скромни в изказа и съвсем точно споделиха, че в Брюксел най-после са приели докладите за съответствие по две оперативни програми и имаме положителни оценки. Отразяването на новината беше на брилянтно идейно ниво – едновременно включване на комисар Георгиева и Б. Борисов, но последният развали магията като изведнъж съобщи, че „европейските” ни пари набъбнали до космическата сума от над 16 млрд. евро !!! Премиерът съвсем скромно спомена за отпушени „само” 3,4 млрд. евро за деня, които на всичкото отгоре се оказа, че сме щели да усвоим още тази година, ако сме работливи и не сме крадливи.


Днес (10.02.2010 г.) стигнах до извода, че вчерашните ми съмнения за умишлена дезинформация на зрители, слушатели и читатели са необосновани. Просто няма начин. Новото е зашеметяващата информация, за това, че още две оперативни програми имат положителни оценки за съответствие. Така, само за днешния ден бяхме наградени с още 3,3 млрд. евро – така каза Борисов. Било награда за това, че българите гласували за него. Сега обаче не знам тези нови милиарди от днес, към кои от вчерашните да ги прибавя. А като си помисля, че още три оперативни програми чакат положителни оценки, съвсем се обърквам за парите, на които България има право като член на ЕС. Както е тръгнало, до края на седмицата още поне десетина милиарда (евро) не ни мърдат. И това ако е криза...


Така е. Пари има – действайте. Особено кметовете. Сега на тях чакаме за добри проекти, премиерът направи каквото можа. Пък, ако не се справят – той ще помага, обеща. 

И не забравяйте: ”на тях им ги спираха – на мен ми ги пускат”!