Eвропа разделена относно Гърция

Архив Варна

10-02-2010, 20:12

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Министър-председателят на Германия, Ангела Меркел, отрече днес появилите се слухове, че финансовият министър на Германия е провел тайни преговори с директора на Европейската централна банка, Жан-Клод Трише, относно изготвянето на спасителен фонд за Атина.

Спекулации на финансовите пазари вчера разкриха, че именно Германия, като най-силната икономика в Европа, ще застане начело на спасителния план подготвян за най-проблемната страна-членка на Съюза, за да се предотврати кризата с дълга да излезе извън контрол. Рязкото падане на стойността на еврото, както и напрежението около цената на правителствените бонове донякъде принуждават Германия да предприеме решителни стъпки за справяне с икономическата криза в Гърция. От друга страна г-жа Меркел твърдо се противопостави на предложението на Швеция, подкрепено и от Великобритания, че Европа трябва да преглътне гордостта си и да се обърне за съдействие към Международния валутен фонд. Липсата на единомислие сред  държавите членки беше провокирано от изявление на шведския министър на финансите Андерс Борг, който заяви, че Международния валутен фонд има техническата експертиза да реши проблемите на Гърция, с което наруши внимателно изграждания имидж, че в Европа съществува консенсус по отношение способността й да се справи сама със ситуацията.


Безпокойството на финансовите пазари вчера се задълбочи и от страха, че ескалиращите проблеми в южната ни съседка ще се разпространят чрез „домино ефект” и върху други от по-слабите икономики в еврозоната, като Португалия, Испания, Ирландия и Италия. Въпросът за това как точно да се помогне на Гърция да се справи с финансовите си затруднения и необходима ли е намесата на Международния валутен фонд разцепи европейската общност точно в навечерието на свиканата от европейския президент извънредна среща на 27-те страни членки, която ще се проведе утре в Брюксел. Акцентите неминуемо ще са: Гърция,  как да се изгладят различията и как да се възстанови доверието в стабилността на Еврозоната.


Междувременно кризата в Гърция постави еврото на най-сериозното изпитание през десетгодишната му история като самостоятелна валута.