24 часа: Трактора ни рекетираше, оплакват се бизнесмени

Архив Варна

11-02-2010, 05:58

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Алексей Петров е арестуван след жалба на бизнесмен, който твърдял, че хора на бившия съветник в ДАНС го изнудвали да им прехвърли бизнеса, иначе щял да бъде физически заличен.

Това пише днес "24 часа". След излъчването по телевизията на новината за ареста на Трактора още трима бизнесмени са се обадили в прокуратурата, за да дадат показания срещу бившия командос. Сергей Станишев трябва да поеме отговорността, ако Алексей Петров се окаже мафиот, заяви бившият министър Румен Петков в парламента вчера.

Кой е Трактора? Чудеха се сънени българи, които видяха новина за арест на мъж с този прякор в 7,30 часа сутринта вчера на тв екрана.

11 часа по-късно, в сайта си МВР съобщи очевидната вече новина - в акция "Октопод" е бил арестуван бившият съветник на ДАНС Алексей Петров заедно с още 13. Сред тях и една жена.

Когато тежко въоръжените барети нахлули в дома му, той сам легнал на земята, твърдят от МВР.

Сред арестуваните вчера са и братята Пламен и Йордан Стоянови, известни като Дамбовците.

Двамата милионери са собственици на фирмата “Екометал инженеринг” и са заподозрени в източването на "Кремиковци".

В ареста е и "лейтенантът" на силовата бригада Марчело Джотолов, както и двама от членовете на управителния съвет на акционерно дружество “Лев корпорация” Момчил Кръстев и Лозана Славчова. Зад решетките е и мъж на име Николай Велков.

Според фирмените регистри Марчело Джотолов имал фирми с адвокат Лъчезар Таков. "Н-80" ООД. Пред кантората на бившата барета бе застрелян Боби Цанков. В "Ин-80" дялове има и "Лев корпорация" - фирмата се занимава с консултации и анализи за сигурността и безопасността на физически и юридически лица.

Момчил Кръстев, Марчело Джотолов и Лъчезар Таков са заедно в Сдружението на бившите барети.

Лозана Славчова е един съсобствениците на "Лев корпорация", която притежава третата по големина у нас застрахователна компания "Лев инс", "Спартак Секюрити", "Плевен Холдинг" и още 8 сериозни фирми.

Сред тях е кетеринговатата компания "ЛКС", която доскоро хранеше елита, когато летеше с правителствения авиоотряд. Преди дни транспортният министър показа, че само една закуска там е струвала 72 лв. Джотолов пък е съсобственик в една от най-големите таксиметрови фирми в София.

Цял ден вчера полицаите издирваха Хамстера, който се предаде в 18 часа.

Соченият за логистик на групата по отвличания "Наглите", бе пуснат от ареста преди дни.

Операция “Октопод” започнала в 4 ч сутринта с едновременни арести на няколко места в София. Десетки антимафиоти, столични полицаи и барети претърсиха 24 стриптийз клубове, публични домове и нощни локали в центъра на София.

Сред ударените заведения за сексзабавления са “Велвет”, “Кама Сутра” и “Клеопатра”, разказаха криминалисти.

Заради акция "Октопод" е бил разпитан и бившият офицер от Национална служба "Сигурност" Николай Начев, но той не е бил арестуван, разказаха антимафиоти.

Екип от данъчни и прокурори е започнал спешна ревизия на всички сметки на задържания Петров. Според запознати той нямал на свое име големи недвижими имоти. Проверявали имотите на негови близки.

Полицаи тарашиха цяла нощ десетки жилища, офиси и публични домове в нощта срещу сряда.

“Октопод” тръгва след сигнал на предприемач, че хора на бившия командос го заплашвали с физическа саморазправа, ако не им предаде бизнеса си.

Вчера минути след оповестяването на арестите нови трима бизнесмени се свързали с антимафиоти и прокурори и поискали да дадат показания за групата, научи "24 часа".

Според МВР бившият командос с прякор Трактора ръководел ударна наказателна бригада, която притискала порядъчни предприемачи и заможни босове от подземния свят за процент от печалбите си.

Според официалната информация разбитата групировка се занимавала още със силово събиране на дългове, търговия с влияние, подкупи и кражба на ДДС. Алексей Петров ще бъде обвинен като шеф на престъпна група за рекет, както и за пране на пари заедно с Хамстера, съобщиха магистрати.

МВР разполага и с оперативна информация, че пари, спечелени от отвличания, са били изпирани през застрахователната компания, близка до Алексей Петров.