200 лева глоба на подсъдим за фалшиви шофьорски книжки

Архив Варна

11-02-2010, 10:38

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

200 лева глоба от окръжните магистрати в Добрич получи Юксел Исмаилов Ахмедов от Добрич за неявяването си на днешното заседание по наказателното дело срещу него.

Липсата му бе причина за отлагането на процеса.


Срещу 46-годишния подсъдим, който е бил председател на изпитна комисия към РО "ДАИ" - Добрич, са повдигнати две обвинения. Първото е, за това, че при условията на продължавано престъпление през времето от 24 април  до 27 юни 2001 г. в Добрич, в съучастие с Тодор Василев Иванов,  като извършител в качеството си на длъжностно лице - член на изпитна комисия, в кръга на службата е съставил официални документи - 3 броя протоколи. В тях е удостоверил неверни обстоятелства, че три лица са издържали успешно изпита за придобиване на правоспособност за водачи на МПС. Протоколите трябвало да бъдат използвани като доказателство за това обстоятелство. По второто обвинение той трябва да отговаря за получен подкуп от 600 лева - по 200 лева от тримата, за да издаде фалшивите шофьорски книжки.


47-годишният Тодор Василев Иванов е подсъдим за това, че заедно с Юксел Ахмедов, е съставил фалшивите протоколи.


Подсъдимите са признали вината си на досъдебното производство, а в съдебната зала днес адвокатите им поискаха делото да се гледа като съкратено съдебно следствие.


Неявяването на Юксел Ахмедов възпрепятства съда да даде ход на делото. Той е обвинен за тежко умишлено престъпление и участието му в процеса е задължително, посочват от съда. Подсъдимият е представил болничен лист, в който изрично не е посочено, че не може да се яви пред съда.


Магистратите разпоредиха болничният лист да бъде изпратен за проверка, тъй като не е оформен по реда на Наредбата за медицинската експертиза на работоспособността. Съдът наложи 200 лв. глоба на подсъдимия, тъй като става причина за отлагане на процеса. Той може да обжалва санкцията в 7-дневен срок като представи доказателства за уважителна причина за неявяването му.


Добричкият окръжен съд удовлетвори искането на адвокатите на двамата подсъдими и насрочи делото за разглеждане като съкратено съдебно следствие на 19 февруари.