ЕС прави общ горещ телефон за жертвите на насилие

Архив Варна

11-02-2010, 10:58

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

В своя годишен доклад относно равенството между половете в ЕС парламентът призовава за по-големи усилия в борбата срещу насилието спрямо жените, въвеждане на отпуск по бащинство в рамките на Съюза и преразглеждане на европейското законодателство за равно заплащане.

Мнозинството от депутатите подкрепиха също така текст, според който жените трябва да разполагат с контрол върху сексуалните и репродуктивните си права и улеснен достъп до противозачатъчни средства и аборт.


В доклада депутатите искат Комисията да изготви предложение за обща директива за превенция и борба срещу всички форми на насилие над жените. Парламентът подкрепя предложенията на испанското председателство за въвеждане на европейска заповед за защита на жертвите и създаване на обща за ЕС гореща телефонна линия за пострадалите.


Членовете на ЕП отбелязват, че до момента само 16 държави членки са ратифицирали Конвенцията на Съвета на Европа за борба с трафика на хора, което е съвременна форма на робство. В този контекст те настоятелно призовават страните, които все още не са я ратифицирали - Чехия, Германия, Естония, Ирландия, Гърция, Италия, Литва, Унгария, Холандия, Финландия и Швеция, да го направят незабавно.


Европейският съюз има директиви и относно отпуска по майчинство, но до ден днешен няма такава за отпуска по бащинство, се казва в доклада. Поради това Парламентът иска от Комисията да подкрепи всяко действие, целящо въвеждане на отпуск по бащинство на европейско равнище, за да бъде жената по-добре защитена на пазара на труда.