Масови уволнения в "Птицекланица"-Добрич, затваря заради САПАРД

Архив Варна

11-02-2010, 11:15

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

"Птицекланица" АД е обявена в несъстоятелност. В дружеството се извършват масови уволнения, научи ВарнаУтре от регионалния координатор на КНСБ в Добрич Гинка Василева.

Започнала е процедурата по съкращаването на 50 работници и служители. На работа ще останат само 20-25 души от общо 110 души, колкото бяха доскоро. Изпълнителният директор Иван Иванов заяви, че в момента близо 60 са на работните си места. 


До тежката ситуация на компанията се стигнало, след като банката, осигурила кредит за изпълнение на проект по програма САПАРД, е завела дело за обявяване на дружеството в несъстоятелност. Кредитът е на обща стойност около 10 млн. лева. През юни 2008 г. е трябвало дружеството да получи 4,6 млн. лева, които ДФ "Земеделие" да възстанови след реализацията на проекта. Макар прокуратурата да е доказала, че "Птицекланица" АД няма абсолютно никакви нарушения по процедурите за реализация на проекти по САПАРД във връзка с офертите на италианска фирма за доставяната техника, парите не са изплатени. Крайният срок за това е бил през декември 2009 г. Това е довело до невъзможност за "Птицекланица" АД да погасява регулярно кредита. Само месечно лихвата по него възлиза на 100 000 лева. След като "Птицекланица" АД е спряло да плаща на банката, тя е предприела завеждане на дело по несъстоятелност. 


Шефът на дружеството Иван Иванов заяви, че ще заведе съдебни дела срещу ДФ "Земеделие" и държавата. 


Компанията бе с най-голям процент от износа на птиче месо на външния пазар. "Птицекланица" АД  Добрич е трета по пазарен дял в производството на птиче месо в България. Дружеството притежава 10 собствени магазина в София, Варна, Добрич и Генерал Тошево. Цикълът е напълно затворен: зърно - месо - пазар.