Варна не краде пари от европроекти

Мисия Варна

11-02-2010, 12:12

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

Общината претендира за стотици милиони левa по европейските програми.

До момента община Варна е спечелила финансиране за шест свои проекта по оперативните програми на ЕС. Общо подадените са седем, като одобрението на последния се чака всеки момент. Той е за реконструкция и модернизация на междублоковите пространства по ул. ”Ген. Колев”.


Средствата по одобрените шест проекта са преведни и обектите са изпълнени. Сред тях са и реконструкциите на шосетата за Каменар и Виница, припомни кметът Кирил Йорданов. Той дебело подчерта, че европарите са преведени на общината след одобрение на финансовите отчети и на самото изпълнение на всеки отделен обект, което става чрез проверка на място. ОЛАФ не е отправила нито една забележка. „Тоест опасността да не сме се справили качествено с изпълнението или да сме откраднали нещо не съществува”, подчерта дебело Кирил Йорданов.


От общо 7 оперативни програми, които България е договорила с ЕС, община Варна има право да кандидатства по 4. Това са околна среда, регионално развитие, административен капацитет и човешки ресурси.


„До тук няма програма, по която да не сме подали максималния допустим брой проекти. През годините финансирахме проектантската дейност, без да печелим нещо от това, но сега започват да идват дните ни. Проектите са готови и чакат финансиране”, увери кметът. За пътната инфраструктура общината има 16 проекта, за паркоустройство и благоустрояване на междублокови пространства – 14. За пречиствателни станции и канализация пък бройката е 9. Всички общо са 44.


„Готови са и чакат кога ще настъпи мигът. Не знам кога ще е това, но всичко, което се иска от нас, е направено. Важното е да се чуе, че Варна е спечелила всичко, по което е кандидатствала досега, и има готови проекти в максимален обем”, подчерта Йорданов. Индикативната стойност на цитираните 44 проекта ще е ясна следващата седмица, но при всички случаи става въпрос за стотици милиони лева.