Близки на Красьо Черничкия запазват постовете си

Новините

11-02-2010, 14:57

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Още четирима магистрати, общували многократно с Красьо, се разминаха с  уволненията по решение на Висшия съдебен съвет.

Т.нар. правителство на магистратите реши,че докладчикът по делото за убийството на българския студент в Париж Мартин Борилски Милчо Ванев не заслужава да бъде уволнен, а само понижен в ранг и то за 2 г.. 


Ваневбе  зам.-председател на апелативния съд във Велико Търново, но  подаде оставка от ръководната си длъжност, когато гръмна скандала с Красьо.Магистратът се е чувал 66 пъти с "Черничкия”, тъй като търсел връзки болният му баща да бъде настанен в столична болница.


Заместник окръжният прокурор на Пазарджик Ангел Панков е говорил 19 пъти с плевенчанина. Според обеясненията на магистрата, който също се размина с уволнението, бе че уличаващият го телефон всъщност е на съпругата му.


„Наказанието” за бившият шеф на районния съд в Шумен Тошко Тодоров също е понижаване в ранг за 2 години. Същата санкция беше наложена и на бившия окръжен прокурор на Бургас Ангел Ангелов. Ангелов е говорил три пъти с Красьо, като и в трите случая прокурорът се е обаждал на лобиста. Обяснението му за контактите е, че сам звънил на Красьо, за да може лобистът да му честити назначаването за окръжен прокурор.


Междувременно Сдружението "За европейско качество във висшето образование и борба с неакадемичните практики и плагиатството" разпространи материали от които е видно, че  един от най-близките на лобиста Красьо - ректорът на Стопанската академия в Свищов Величко Адамов е плагиатствал. Те представят сравнения между дисертационния труд на Адамов от 1999 година и оригинала, писан още през 1974 година от французина Жорж Депаленс. 


Адамов нашумя като научен ръководител и бизнес-партньор на лобиста с ланците Красьо Черния, оглавява необезпокоявано ВУЗ-а, въпреки че е доказан плагиат. Макар това да е установено от Научната комисия по икономическите науки към Висшата атестационна комисия (ВАК), Адамов продължава незаконно и необезпокоявано да заема научна длъжност, а заради автономията на университетите държавата се оказва с "вързани ръце".