Сформират кризисен щаб заради опасност от наводнения

Новините

11-02-2010, 15:12

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Заради усложнената обстановка в много селища в България към Изпълнителната агенция по хидромелиорации се сформира постоянно действащ кризисен щаб.

Целта е да бъдат предотвратени кризисни ситуации и евентуални последствия от наводнения.

Жителите на населените места край Арда и Върбица са предупредени да не доближават речните корита заради възможността от наводнения.

Най-големият язовир в Бургаска област "Камчия" преля заради топенето на снега. От ВиК в морския град твърдят, че засега няма поасност за населението. Повече от 20 къщи в бургаския квартал Долно Езерово обаче вече са наводнени. Училището в квартала също е плувнало във вода, улиците са превърнати в реки заради липсата на канализация. 

Проверка на нивото на водата в реките и язовирите в Шуменска област от днес ще се извършва

два пъти дневно. Контролирано се изпуска водата от варненския язовир "Цонево". Засега няма опасност от преливане на язовир "Тополница" в Пазарджишко.

Сложна обаче е ситуацията в района на Смолян. Язовир "Тича" всеки момент може да достигне критичната граница. Турбините на водноелектрическите централи на каскадата "Арда" работят на пълна мощност. Така в язовирите ще се освободи обем, който да поеме високите води от очакваното топене на снега и интензивните валежи.


Заради очакваните силни валежи с повишено внимание се следят нивата на потенциално опасните рекит Марица, Арда, Тунджа, Ропотамо, Върбица, Струма и Места. Нивото на река Тунджа край Елхово се е увеличило. Ако достигне критичното ниво, водата ще започне да залива най-ниските участъци земеделска земя и стопански постройки около града. Евакуиране на живеещите в кварталите около реката ще започне, когато водата достигне 390 см.


Синоптиците предупреждават, че до края на седмицата се очакват проливни дъждове.

Покрай обилните дъждове и активното топеме на снега изскочиха и други проблеми. В Югоизточна България 19 населени места са без ток, а във Варненско - 5.