Аферата "Октопод" по странците на вестниците в петък

Архив Варна

12-02-2010, 06:17

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

24 часа: Разходка за пред камери и още нощ в ареста

Cъс строг тъмен костюм и ведра усмивка, но с белезници на ръцете, бе отведен вчера Алексей Петров от Съдебната палата. Компания му правиха още шестима задържани и 10-ина полицаи с бронежилетки и пушки помпи.

Вързани един за друг с пранги, задържаните в акция "Октопод" бяха натоварени в бус на съдебна охрана, за да прекарат поредната си нощ в ареста на Националната следствена служба. 5-часовият им престой в съда се оказа напразен - прокуратурата така и не внесе искане за постоянен арест на групата. Съдът насрочи заседание за днес. Седморката е обвинена за участие в престъпна група за пране на пари, рекет, данъчни измами и др.

Наколко часа репортери и известни столични адвокати, ангажирани в процеса, напразно чакаха обвинителите. Задържаните бяха докарани още в 12,30 ч с вой на сирени. След масовите арести в сряда се оказа, че от 15 задържани, в ареста остават само 7 души.

Още не са представени доказателства за съпричастност на Петров към престъпления, каза адвокат Инна Лулчева пред БНР. Според нея коментарите на премиера и МВР шефа по случая могат да създадат съмнения за намеса в работата на съда. "Може би доказателствата са били при премиера и министъра и затова не са ни ги показали", каза Лулчева.


Премиерът: Война е - който издържи


"Война е - който издържи." Така Бойко Борисов коментира вчера операция “Октопод”, в която бе арестуван Алексей Петров, бивш съветник в ДАНС. Премиерът на няколко пъти отклони въпроса дали разследването води до високи нива в политиката и държавата.

"Когато бях главен секретар, бе по-лесно да говоря, защото, първо - пряко си ръководех операцията и второ - моите изказвания не ангажираха политически и държавата", каза Борисов.

"Трябва да се оставят на спокойствие прокурорите и колегите от МВР и ДАНС, защото продължават да събират доказателства.

Мисля, че в хода на процеса ще могат да съберат достатъчно годни доказателства, за да докажат вината на всеки от групата - каза Борисов и отсече - Правилно са започнали операцията, в правилното време."

Според премиера е било наложително операция "Октопод" да се проведе. Борисов определи като "измишльотини" твърденията, че акцията е за разчистване на сметки с Петров, и отказа да коментира декларацията в този смисъл на лидера на "Ред, законност, справедливост" Яне Янев.

"Алексей Петров беше в ДАНС толкова години, ако е знаел нещо за мене, защо не го е казал?", попита премиерът. Той получил поздравления от посланика на САЩ у нас и негови европейски колеги за операциите на МВР през последните месеци.


Труд: Ганди - ключов свидетел за "Октопода"

“Подложиха ме на натиск. Искаха да ми вземат “Ла страда”. Това обяви вчера бизнесменът Пламен Тимев-Ганди (виж разговора с него долу). Оказа се, че той е ключов свидетел срещу Алексей Петров и още един от задържаните при акция “Октопод”.

Както писа вчера “Труд”, зад решетките заедно с бившия съветник в ДАНС са още братята Пламен и Йордан Стоянови - Дамбовците, соченият като един от “Наглите” Антон Петров-Хамстера, преподавателят от УНСС адвокат Николай Велков, Марчело Джотолов - един от собствениците на “Такси-Ац-експрес” и “Такси-А-експрес”, както и Момчил Кръстев от “Лев корпорация”. Бившият шеф на икономическия отдел в някогашната Национална служба за сигурност Николай Начев само е бил привикан и пуснат след разпит.

Според МВР групата е участвала в изнудвания, силово събиране на дългове и рекет, сутеньорство, наркотици, търговия с влияние и икономически престъпления - пране на пари, неплащане на данъци, източване на ДДС.

Общо петима души се оплакали от Петров и хората му, научи “Труд”. Сред тях са бившият шеф на “Кремиковци” Александър Томов (виж за него на стр. 13) и Пламен Тимев-Ганди, казаха от прокуратурата. Имената на другите трима бяха запазени в тайна. Едно от условията им да съдействат за разследването било засега да останат анонимни.


Стандарт: Досиета от ДАНС в палата на Трактора

Бившият съветник в ДАНС Алексей Петров и останалите арестувани при акция "Октопод" бяха върнати от Съдебната палата в ареста, тъй като мерките за неотклонение ще се гледат днес ФОТО ВИКТОР ЛЕВИДосиета от ДАНС с важна информация намерили антимафиотите в палата на бившия съветник в родното ФБР Алексей Петров. Това съобщиха за "Стандарт" барети, участвали в операция "Октопод".


Петров бе арестуван в дома си минути преди 6 часа сутринта в сряда. При обиска в къщата на ул. "Арарат" в кв. "Кръстова вада" били намерени секретни материали от ДАНС. Папките са едно от доказателствата по обвинението за търговия с влияние, твърдят разследващите. Какво обаче има в тях те категорично отказват да съобщят. Освен досиетата в дома на бившата барета униформените открили още и огромна сума пари.


10 свидетели срещу Алексей Петров са дали показания вчера в ГДБОП, съобщиха магистрати. Четирима от тях са бизнесмени. Те твърдят, че са били изнудвани от хора на бившия съветник в ДАНС. Целта била да се вземе бизнесът им. Пламен Митев-Ганди, собственик на "Ла Страда", подробно описал схемата за рекет.


Шпионска афера изплува вчера зад Октопода. Американските и английските тайни служби от много време давали знак, че са недоволни от дейността на Петров в ДАНС, твърдят източници от МВР. Според тях приближени на Петров от контраразузнаването работели срещу интересите на САЩ и Кралството. Неслучайно арестът на Трактора дошъл след визитата на премиера Бойко Борисов в Англия и срещите му в МИ-6. В същото време в различни сайтове се прокрадна информацията, че Петров е осветлил английски агенти. Премиерът Бойко Борисов дори загатна, че в подготовката на операция "Октопод" са участвали чужди полицейски или разузнавателни централи, но отказа да уточни или съобщи подробности, предаде снощи БНР. "Аз съм бил запознат от две седмици, три, вече с планирането на операцията. Много от нещата, които бяха извадени, дори за мен са озадачаващи. Това е. Аз съм тренирал с него от 83-а година. Дори не ми се е вярвало на това, което обаче като документация са събрали. А и това, което в момента свидетели говорят", допълни Борисов от Брюксел.


Дневник: Акция "Октопод" нагазва в икономическата престъпност

Ден след началото на операция "Октопод" прокуратурата поиска постоянен арест за седем от арестуваните вчера, а данъчните започнаха тотална проверка на "Лев корпорация". Петима бизнесмени са дали показания, че са изнудвани и рекетирани от Алексей Петров, а източници на "Дневник" от разследването потвърдиха, че срещу него са събрани доказателства за поне седем собственици на фирми, които са прехвърляли дялове и акции под натиск от тогавашния служител на ДАНС.

Алексей Петров е обвинен като ръководител на "организирана престъпна група, която чрез използване сила или внушаване на страх сключва сделки или извлича облаги", а като нейни членове - Йордан и Пламен Стоянови - Дамбовците, Марчело Джотолов, Момчил Кръстев, Николай Велков и Антон Петров-Хамстера. Какво става с останалите шестима - Лозана Славчова, Христо Николов, Валери Гълъбов, Юлиан Николов, бившия офицер от контраразузнаването Николай Начев, както и лица с инициали Б.М. и Р.К. - вчера никой не пожела да обясни.

За всички без Славчова още в сряда беше съобщено, че са само с 24-часов полицейски арест. Славчова е член на управителния съвет на "Лев корпорация" и по неофициална информация е била освободена. Няколко часа преди обвинението да внесе исканията за арест в съда, главният прокурор Борис Велчев заяви: "Искаме постоянна мярка за тези, които смятаме, че са членове на групата, а това, че кръгът на предварително задържаните е по-голям, е нормална и обичайна практика."

Въпреки че всички обвинени могат да останат три дни в ареста, преди да бъдат изправени пред съда, прокуратурата внесе искането за постоянното им задържане още вчера. Заседание на съда обаче нямаше. Седмината задържани бяха доведени в Съдебната палата в София по временно отцепени улици, за да преминат конвойните автомобили, които огласиха района със сирени. Арестантите и адвокатите им прекараха в палатата близо 5 часа и след това стана известно, че съдията е насрочил делото за мерките им за неотклонение за петък по обед.

Запознати с тактиката на разследването обясниха, че с исканията за постоянен арест на членовете на "Октопод" се бърза, за да се гарантира сигурността на свидетелите, дали показания срещу тях. Веднага след новината за задържането на Алексей Петров няколко бизнесмени, собственици на немалки компании, са отишли в Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) и са заявили, че са били подложени на натиск и дори, че са жертви на изнудване и рекет от Петров и свързани с него.

Разследването е установило, че дейността на групата "Октопод" е започнала в края на 1997 г. По разработката са събрани разнородни доказателства - документи, специални разузнавателни средства и показания на свидетели. Един от хората, които са свидетелствали за връзката на Алексей Петров с източването на "Кремиковци", е бившият шеф на комбината Александър Томов.

"Тепърва ще излизат още по-сериозни доказателства за обвързаност на задържаните с икономически престъпления", каза служител на ГДБОП пред "Дневник". Операция "Октопод" не е мач, който да завърши в 90-ата минута, отговори той на въпроса дали операцията е приключила. По думите му тактиката "изваждане на светло и притесняване" на криминалния контингент продължава - както в посоката на големите организирани мрежи, така и на битовата престъпност.

Междувременно шефът на парламентарната комисия за контрол на ДАНС Иван Костов заяви, че към Алексей Петров е изтичала информация за акцията, но похвали разследващия екип, че е успял да запази в тайна плана за "Октопод".