Подкрепиха президентското вето върху военния закон

Архив Варна

12-02-2010, 12:01

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

С 31 гласа "за", 44 "против" и 69 "въздържали се"  депутатите днес подкрепиха президентското вето върху промените в Закона за отбраната и въоръжените сили  и върнаха за доработване текстовете, оспорвани от държавния глава. 

Президентът се  обяви против отпадането на разпоредбата, която предвижда подчиненост на началника на отбраната на държавния глава при осъществяване на правомощията му на върховен главнокомандващ. 


На практика  решението не посочва субординацията и йерархическата зависимост на началника на отбраната спрямо държавния глава, когато той взема решения в областта на националната сигурност, се посочва в мотивите на ветото. 

Според министъра на отбраната Аню Ангелов, дори с приемането на възражението на държавния глава по отношение на подчинеността, това няма да промени работата на интегрирания модел. 

Президентът оспори предвиденото в закона изискване, според което обезщетенията на военнослужещите се изплащат при условия и ред, определени с акт на министъра на отбраната. 


Неприемливо според държавния глава е и отпадането на възможността военнослужещите да придобиват едно жилище от жилищния фонд на Министерството на отбраната през целия срок на службата при определени условия.  

 Социалната политика, която застъпва президентът, бе определена като абсолютен популизъм в  пленарна зала  от Красимир Велчев (ГЕРБ), който посочи за пример сделка за замяна на летище "Божурище" за 100 апартамента, които сега изобщо не могат да се използват.

По време на дискусията в парламента, министърът на отбраната Аню Ангелов отбеляза, че ръководството на въоръжените сили е приоритет на правителството. „В мирно време правомощията на президента са само функция на решение на МС, реално той няма собствени“, обясни той. 


От “Синята коалиция“ обявиха, че не приемат мотивите на президента, защото това е политически акт, който създава напрежение в системата. Работата на Министерството на отбраната се препъва в законодателни процедури, заяви Асен Агов. 

Левицата и ДПС подкрепиха ветото. Ангел Найденов от Коалиция за България посочи, че част от демотивацията на хората, ангажирани в сектора "Отбрана", се дължи именно на отпадането на онзи тип социална политика, която държавата им дължи. 

   

Корман Исмаилов от ДПС каза, че във всяка сериозна държава правата на военните, дори когато се пенсионират, са гарантирани. От ДПС заявиха, че ще подкрепят ветото не от куртоазия, а защото са последователни в политиката си. Според ДПС наложеното вето дава още една възможност да се постави началото на цялостен анализ на сектора за отбраната и сигурност.