Западните лидери признават победата на Виктор Янукович

Новините

12-02-2010, 12:03

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Европейския съюз, начело с председателя си Херман Ван, поздравиха новия президент на Украйна.

"По време на предизборната кампания видяхме лоялността на украинския народ към демократичните ценности" - думите са на Председателя на Европарламента Жозе Мануел Барозу.

Президентът на САЩ Барак Обама се обади лично по телефона на своя колега, за да изрази високата си оценка за проведените в Украйна избори. Янукович, от своя страна, изтъкна, че партньорските отношение между Щатите и Украйна ще се крепят на доверието и взаимното уважение.

Президентите на Франция, Германия, Латвия и Полша се присъединиха към официалните поздрави до новия украински президент. 

Признанието на западните лидери към окончателните резултати от изборите поставя Юлия Тимошенко в неудобна позиция. Моралното право не е вече на нейна страна, пишат руските медии. Тя искаше чрез съд да анулира изборите в Украйна, защото, според нея, около милион гласа са неправилно преброени.

Медведев е звънил вчера на Янукович, но не за да го поздрави за победата. Похвалил го е за проведената предизобрна кампания. Преди пет години, в неудобна ситуация бе попаднал тогавашния президент на Русия Владимир Путин. Без да изчака официалните резултати поздрави кандидат-президента Янукович за победата на изборите. В последствие те бяха обявени за недействителни. След последвалата т. нар. оранжева революция, президент на Украйна стана Виктор Юшченко.

Поздравителните телеграмите, идващи от Западна Европа, подчертават почти единодушно, че трябва да се съхранят свободата и демокрацията в Украйна.