Паралелно МВР въртял в офисите си Трактора

Архив Варна

12-02-2010, 12:04

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Всички разработки срещу Алексей Петров са отивали в кошчето, заради  разпънатия над него политически чадър, заяви в петък бившият шеф на ГДБОП и настоящ директор на митниците Ваньо Танов пред БНР.

Той припомни , че  е дал факти за това, че Петров е свързан с организираната престъпност, още при явяването си пред парламентарната вътрешна комисия

Отнася се за негова фирма, която извършва рекет, изнудване, събиране на дължими вземания и това ясно и категорично съм го казвал във вътрешната комисия и има достатъчно факти по този случай, обясни Танов.  

Румен Петков съзнателно е осветил Алексей Петров като секретен сътрудник на службите, с цел  да омаловажи дейността на ДАНС. Петров е бил осветен, за да може да бъде легитимиран в службите, убеден е ген. Танов. Той изрази учудване от поведението на ексвътрешния министър по операция „Октопод”.По думите му за всички е ясно, че по времето, когато директор на ДАНС е бил Петко Сертов, службата е ръководена всъщност от Алексей Петров като негов съветник. 

Преди напускането на Алексей Петров ДАНС беше пред разпад, смята Танов

За съществуването на  договор между агенцията и застрахователна компания "Лев инс", в чието ръководство е Петров, Танов, който е митнически шеф още от миналото лято, узнал преди ден. 


При разкриването на престъпна група в цял свят трябва да има внедрен агент. Но когато не си добросъвестен, такова изкуствено вкарване в група може да доведе до обратен ефект и всъщност да захранва групата с определена информация от службите, поясни той. Това е тънък лед. Винаги може да бъде установено дали такъв е случаят на Петров, но това е трудно доказуемо, добави Танов. 

Според генерала папките, които са открити в офисите на Алексей Петров, показват едва ли не за паралелно МВР. Информацията в тях е префасонирана, копирана и дано не съм лош пророк, че различни справки ще се размахват и ще се дискредитират хора, заяви Ваньо Танов. Той обаче се съмнява, че тези документи може да дискредитират по някакъв начин премиера Бойко Борисов. 

От своя страна бившият главен секретар при управлението на ОДС Николай Радулов разказа, че още през 1997 г. на ведомството е било известно, че Алексей Петров се е занимавал с рекет и силово застраховане, а после е заплашвал журналисти.