БГ сериалите влизат във фитнеса

Варна Лайф

12-02-2010, 13:17

Автор:

МАРИАН ЖЕЛЕВ

Всичко от Автора

Като трупане на самочувствие можем да оприличим новата вълна, която скоро ще залее малкия екран.

А може би има друга причина? Като например бягство от омръзналите реалита и танцуващите звезди. Така или иначе много от продуцентите вече пренасочват ресурса си в тази поизоставена област. 

Навярно и турските сериали, ведно с комедийния им превод от нашия страна, са станали катализатор за старта на нова вълна в тв ефира. На пролет бтв ще пусне първите серии на собствената си продукция "Стъклен дом". В него ще участват Юлиян Вергов, Елена Петрова и Калин Врачански. Като гост в сериала ще видим и Стефан Данаилов. Зрителите, според разкритията на авторите, ще могат да се насладят на комбинация от драматични обрати, любов, интриги, както и на порции смях.

Сюжетът - казва Митко Тупарев, който също пренастройва арсеналът си - е най-важен. Продуцентът на "Стани богат" и на реалитата Биг и ВИП Брадър, вече готви свой сериал. Подробности - няма. Ето това вече би трябвало да ни обостри апетита за новите български филми, които ще ни залеят скоро от малкия екран. 

Дори Слави Трифонов ще се намеси в битката. Идеята му засега е да прави биографична поредица. 


Набъбващите новини в тази област би трябвало да ни радват. Виждаме, че целият актив от средства, идеи и теми се насочва към отрасъла сериали. Продуцентите обаче най-добре знаят къде е тънката линия на интерес и печалба. Ние, зрителите, ще употребим много слънчоглед и тиквено семе, докато се радваме на бг-актьорите. И няма как да е иначе. Само дано тази мода да не се превърна в комерсиален тик, който би убил творчеството и сюжета, както пророкува Тупарев. И тогава семките не в шепичката, а срещу екрана могат да полетят. На зрителят нищо няма да му остане, освен да се обърне към фундаменталния колос "Дързост и красота".

Очаква ни да разберем дали ще си припомним славните времена на "На всеки километър" или дори на първия сезон на "Клиника на третия етаж". Каквото и да е, поне българските актьори ще поизоставят за известно време театралната сцена и добрите хонорари от американските филми, които се снимат у нас. Зрителят доволно ще ги посрещне у дома си. Стига да не са натрапващо скучни или прекалено претенциозни.

Докато стартира масовата кампания на родните сериали, ще се радваме на новини и коментари около тях - като предястие за основното блюдо. Вероятно ще ни го сервират лятото, когато горещината ще ни размекнала до форма на фотьойл. А в ръката ще е нашата присъда, която ще раздаваме с дистанционното.