Алексей Петров се „писа” политически арестант

Архив Варна

12-02-2010, 13:33

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

На влизане в съдебната зала днес в Софийски градски съд задържаният преди ден Алексей Петров каза:

Всичко е политическа атака. Отношението към него било лично,а в основата бил Цветан Цветанов, съобщи Mediapool .”Само г-н Цветанов с политическите си репресии има нещо общо, каза Алексей Петров в отговор на въпрос – каква е връзката му с групата на задържаните в операцията „Октопод”. Аз нямам нищо общо. 20 години работя за държавата. Как ще се занимавам с такива неща – каза Петров.


Състав на Софийски градски съд гледа мерките за неотклонение на седем от задържаните при операция "Октопод”.

 В рамките на операцията са събрани достатъчно доказателства срещу 14-те задържани, коментира малко по-рано министърътна вътрешните работи Цветан Цветанов. Разплитането на “Октопода” не свършва с ареста на Алексей Петров, стана ясно от думите на вътрешния министър Цветан Цветанов в парламента. Разработката не приключва с Алексей Петров, а сега стартира, коментира той.

Повече от десет години не е имало политическа воля да се разработва бившата барета и съветник на председателя на ДАНС, заяви още вътрешният министър. „Ако не бяхме направили това, „Октоподът” щеше да се разраства и да стане много по-голям, което щеше да бъда пагубно за държавата, посочи Цветанов. Той обаче отказа да коментира дали има връзка между арестите на Петров и приближените му и “Наглите”.

По думите му в момента е важно, че „Октопод” е една добра операция, която дава начало на борбата с организираната престъпност, корупцията и срастване на организираната престъпност с държавния апарат. Няма натиск от чужди служби в дейността на МВР или ДАНС, категоричен бе Цветанов. Той допълни, че “се действа в партньорство срещу борбата на организираната престъпност”.


„Естествено, когато сме обединени всички заедно, сме много по-силни, отколкото всяка една държава-членка да действа отделно”, каза Цветанов. Операция „Октопод” е изцяло заслуга на МВР и ДАНС, Прокуратурата и екипите за борба срещу организираната престъпност.

Цветанов бе категоричен,че не се притеснява за поста  и политическата си кариера ,ако Алексей Петров излезе от ареста.

Според МВР престъпната група е съпричастна към изнудвания, силово събиране на дългове и рекет, проституция и сводничество, разпространение на нарокотични вещества, източването на "Кремиковци" АД, търговия с влияние, пране на пари, укриване на доходи, неплащане на данъци и източване на ДДС от държавния бюджет.

Срещу групата са свидетелствали няколко човека, сред които бившият шеф на "Кремиковци" Александър Томов и Пламен Тимев – Ганди. Освен това  по информация на вътрешното ведомство  е започнала данъчна проверка в "Лев Корпорация", за която се смята, че е контролирана от Петров .

Лидерът на РЗС Яне Янев, който в публичното простарнство се свързва с бившия съветник в ДАНС, обяви, че Петров разполага с информация за миналото на премиера Бойко Борисов.


По-рано днес шефът на комисията за контрол на ДАНС Иван Костов каза,че  Алексей Петров се е страхувал за живота си, но проверка на комисията е установила, че няма причина за притеснение. шефът на комисията Иван Костов. От думите на Петров обаче не станало ясно кой точно го заплашва.

Костов разказа, че по време на изслушванията в комисията бившата барета се е опитвала да скъси дистанцията с депутатите, за да увеличи усещането си за сигурност. "Нали знаете, че ДАНС защитава сътрудниците си", каза лидерът на ДСБ.

Към Алексей Петров е текла информация за негов евентуален арест, убеден е шефът на комисията за контрол над ДАНС. Сегашният екип, който работи по неговия случай обаче, успял да запази информацията.