Зелена светлина и за 7-те оперативни програми

Архив Варна

12-02-2010, 13:35

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" също е получила положителна оценка на съответствие от Европейската комисия, съобщи министър-председателят Бойко Борисов .

Така вече и по 7-те оперативни програми имаме достъп до пълния ресурс от средства. 


Борисов уточни, че тази програма е за около 2,8 млрд. до 2011 година.

„Тя е изключително важна, защото касае малкия бизнес, касае преквалификацията и квалификацията и е изключително важна в условията на криза”, посочи Борисов. По думите му - по време на срещата на Националното сдружение на общините другия четвъртък, заедно с отговорните министри за оперативните програми ще предложи на кметовете да направят орган към Министерски съвет, който да подпомага и да контролира, да съдейства усвояването на средствата, особено на тези кметове, които нямат необходимия административен капацитет или не знаят как да си направят програмите.

„Всички, които имат готови проекти, трябва веднага да ги съобразят с изискванията на Брюксел за съответствие и съответно да ползват средства”, посочи още министър-председателят. 


През последните дни ЕК даде положителна оценка за съответствие и на оперативните програми – „Регионално развитие”, Конкурентноспособност”, „Техническа помощ”, „Транспорт”, „Административен капацитет”, „Околна среда”. 

Средствата, които се предоставят на страната ни за програмния период 2007-2013 г. по 7-те оперативни програми, са общо около 13 млрд. лева. Каква част от тези средства ще бъдат усвоени зависи от това колко проекти по програмите ще бъдат подадени и одобрени и на каква стойност.

За част от мерките по програмите се допускат авансови или междинни плащания по време на реализация на съответните проекти. Основната част от средствата обаче се изплащат след окончателното приключване на реализацията на проектите и на одобряването от контролните органи на направените разходи.