Светослав Малинов от Синята коалиция все още е само евронаблюдател

Новините

12-02-2010, 14:24

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Избирането на Светослав Малинов за 18-и български евродепутат се отлага за неопределено време.

Това съобщи днес министърът на външите работи Николай Младенов,цитиран от Vsekiden. 

Засега избраният с листата на Синята коалиция Малинов остава със статут евронаблюдател. Това означава, че той ще има право да участва във всички комисии на Европейския парламент, но без право на глас.

Утежнената процедура, по която трябва да се мине, за да се стигне до официалното встъпване в длъжност на Малинов и на още 17 в неговото положение, както и на ината на Германия, която не иска да се раздели с 3 места в повече, които има в момента по силата на Договора от Ница са пречките за нормализиране на положението. 

ЕП ще работи през този си мандат с по-голям брой депутати, за да не се налага излизането на избрани вече членове. В момента се работи по протокол за изменение на статута на новите 18 членове в ЕП, който протокол трябва да бъде приет и ратифициран от всички страни-членки на ЕС.. „Докато не мине ратификацията на този протокол, 18-ият български евродепутат в ЕП ще има статут на евронаблюдател, като всички останали 17 евродепутати в същото положение”, заяви Младенов. Неговата прогноза е, че има шанс това да се случи до края на 2010-та, но не е сигурно.

„Броят на членовете на ЕП в рамките на първия мандат на парламента след приемането на Лисабонския договор временно ще бъде 754 човека, което е повече от определините 751. Това се налага, тъй като изборите бяха проведени преди приемането и влизане в сила на Лисабонския договор и Германия е страната, която трябва да загуби фактически тези 3 места в ЕП. Същевременно България и още някои други страни трябва да получат допълнително места”, обясни Младенов.