Съдят софиянец, ощетил НАП с 84 000 лева

Архив Варна

12-02-2010, 14:45

Автор:

СВЕТЛАНА ЙОРДАНОВА

Всичко от Автора

Окръжният съд в Добрич даде ход на поредното дело срещу граничен контрольор за несъбрани винетни стикери на българо-румънската граница.

Този път Темида изправи 43-годишният софиянец Радослав Райчев, който от 5 юни до 31 август 2006 г. е събирал винетни такси за ползване на пътната инфраструктура от всички влизащи в страната чуждестранни леки и товарни автомобили през ГКПП Кардам. Той  системно не изпълнявал задълженията си и с това е ощетил Национална агенция "Пътна инфраструктура" с 84 385,30 лв.

Обвиняемият днес заяви, че не се признава за виновен и ще дава обяснения в края на съдебното следствие.


Съдът изслуша четирима свидетели - гранични полицаи, началникът на граничните контрольори на пътни такси и служител на Граничната ветеринарна инспекция. От разпитите им стана ясно, че граничните полицаи винаги са оказвали съдействие и връщали автомобили, пропуснали да платят налозите си пред другите държавни служби. Ветеринарните инспектори и граничните контрольори са ползвали за почивка и храна времето, в което ежедневно румънските граничари спирали потока от автомобили.
Съдът изслуша пет съдебно-счетоводни експертизи, но не ги прие, защото за изготвянето им са ползвани доказателства, които разследването не е приобщило по делото по реда на Наказателно-процесуалния кодекс.


Добричкият окръжен съд изиска нови доказателства от Агенция "Пътна инфраструктура", МВР и ГКПП Кардам, които трябва да бъдат представени до 12 март. Те трябва да послужат за изготвяне на нова съдебно-счетоводна експертиза, която бе назначена днес. Съдът разпореди вещите лица да отговорят, колко и кои са нетаксуваните от Радослав Райчев автомобили за неговите смени през инкриминирания период, кои чужди превозни средства не са платили винетки, кои от тях са притежавали предварително закупена или са я платили на излизане от страната винетка, да посочат дължимата сума за винетни стикери на нетаксуваните коли и да посочат реекспортирани автомобили.