Модният свят скърби за Алекзандър Маккуин

Варна Лайф

12-02-2010, 10:01

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Британският топ дизайнер Алекзандър Маккуин, който е обличал звезди като Сара Джесика Паркър, Риана, Никол Кидман и много други в дръзки цветове и форми, бе намерен мъртъв в дома си в четвъртък (11.02), съобщи говорителят му пред CNN.

Въпреки че спорната му репутация му е донесла прякори като „непономисмото дете” и „хулиганът на британската мода”, редакторът на британския “Vogue” Александра Шуман каза от страниците на уеб сайта на списанието, че работата му е „вдъхновила цяло поколение дизайнери” и допълни: „Брилянтното му въображение не познаваше граници и той създаваше колекция след колекция със забележителен дизайн. От една страна той беше господар на фантастичното, създавайки поразителни модни спектакли, които съчетаваха дизайн, технология и изпълнение, а от друга страна той беше гений на съвременността, чиято готическа естетика бе приета от жените по цял свят. Смъртта му е огромна загуба за всички, които го познаваха и за много хора, които нямаха този късмет”.

Лондонската полиция каза, че 40-годишният дизайнер е бил открит мъртъв в дома си на „Грийн стрийт” в централната част на Лондон. Смъртта му не изглежда подозрителна и едва ли ще има разследване за вероятно убийство. Вероятната причина е самоубийство.

„На този етап е неуместно да коментираме тези трагични новини. Ние сме шокирани и ужасно скърбим, заедно със семейството на Лий”, се казва в обръщение от дизайнерската компания на артиста, чието цяло име е Лий Алекзандър Маккуин. „Семейството на Лий помоли да не бъдат притеснявани идните дни и се надяваме, че медиите ще уважат молбата им”.


Според съобщение от 3 февруари в 11:46 часа сутринта на страницата на Маккуин в социалната мрежа Twitter, майка му е починала на 2 февруари. То гласи: „уведомявам ви, че майка ми почина вчера. почивай в мир, мамо. целувам те”. Минута по-късно е добавил съобщението: „но животът трябва да продъжи!!!!!!!!!!!!!!!”. Регистрацията на дизайнера в социалната мрежа засега не е потвърдена за официално негова, въпреки, че за нея има връзка на официалния му сайт.

Маккуин почина едва седмица преди славната седмица на модата в Лондон.

„Ние сме дълбоко потресени и натъжени от неочакваната смърт на Алекзандър Маккуин”, се казва на уеб сайта на модния фестивал - „Той беше уникално талантлив и един от най-великите дизайнери в света. Нашите мисли са с неговите приятели и семейство в този тъжен момент.”


Въпреки че Маккуин нямаше да представи колекция на седмицата на модата, той щеше да участва със завършената си колекция в Париж през март.

Неговата колекция Пролет/Лято 2010 г. включва извънземни мотиви, щампи и грим и е възхвалена от модните критици като най-доброто му постижение засега, спoред Vogue. Роклите от неговата прет-а-порте линия са с много тънки талии и са плътни по бедрата, а моделите, които ги представят на подиума, са обути в обувки на високи платформи.

Наоми Кембъл каза, че е „искрено съкрушена” от смъртта на Маккуин. „Талантът му нямаше граници и той беше вдъхновение за всеки, който го познаваше”, каза моделът в изявление. „Това е тъжен ден за всички, които го обичаха по целия свят и изказвам искрените си съболезнования на семейството му. Много ми липсва, никога няма да бъде забравен”.

Дизайнерката Каролина Херера нарече Маккуин „единствен по рода си” и каза в изявление, че той е бил „един от най-талантивите дизайнери на поколението си. Това е голяма загуба за света”.

Мениджърът в магазина на Алекзандър Маккуин в Ню Йорк каза, че магазинът ще бъде затворен в четвъртък и петък в памет на дизайнера.

В интервю за CNN в четвъртък певицата Лейди Гага, известна с екстравагантния си моден вкус, говори за възхищението си към дизайнера: „Той е толкова...той е на негова собствена планета. Той няма нужда да отговаря на тенденциите, или да прави това, което всички други правят. Той е толкова чист и ...той просто ме вдъхновява...и обичам, когато мога да нося неговите дрехи. Това е нещо като синтезирана информация за моите фенове, защото искам те да избягат чрез дрехите му, както аз го правя”.

Според биографията на Маккуин на сайта на Vogue, той е роден през 1970 г. в източен Лондон и е син на таксиметров шофьор. Обучавал се е в лондонската компания „Savile Row”, която шие костюмите на принц Чарлс. Според анекдот, една от причините да се утвърди имиджът на дизайнера като лошо момче е, че веднъж шил костюм за принца на Уелс с ругатни, изписани в бродерията.

Дизайнерската му линия е поръчана през 1991 г. от стилистката Изабела Блоу, с която са станали близки приятели. Тя се самоуби през 2007 г., 5 години, след като марката на Маккуин беше купена от групата на Gucci, разположена в Париж.

В интервю за CNN през октомври Маккуин, чиито дрехи са носени от Сандра Бълок и Гуинет Полтроу, говори за това как традиционните модни ревюта се променят.

На последното му шоу бяха поканени 1000 души и то бе излъчено по интернет.
 
„Нещата трябва да прогресират, да продължат напред”, казва дизайнерът в интервюто, „Правя тези ревюта вече 15 години, трябва да съм направил над 60. Дори на мен ми става досадно, като гледам една и съща концепция. Виждам светло бъдеще за модата”.

Алекзандър Маккуин бе почетен като командир с най-отлични заслуги за Британската империя от кралица Елизабет II през 2003 г. и е спечелил много награди в модния свят.


Модели от последната колекция на Алекзандър Маккуин Пролет/Лято 2010