Христо Кирчев: Яне е яхнал вълната на популизма

Архив Варна

15-02-2010, 14:02

Снимка:

ВАРНА УТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Яне Янев е яхнал вълната на популизма.

С тези думи бившият кмет на Варна и ексдепутат от СДС Христо Кирчев коментира идеите на РЗС за свикване на Велико народно събрание с цел изработването на нова Конституция на България. Включително и анонсираното от Янев събиране на 500 хилади подписа за свикване на референдум по въпроса.


Според Кирчев РЗС не посочва конкретни неща, които иска да залегнат в новата Конституция. „Намаляването на депутатите от 240 на 100 е добро, но от там нататък. Яне щял да събира от хората предложения – онлайн и на хартия, какви промени искат да има в основния закон на страната. Това е несериозно. Ами много ясно, че възрастните хора ще искат по-големи пенсии. Младите пък може да настояват да има повече дискотеки, където да свалят гаджета”, коментира иронично Кирчев. Според него идеята за премахване на депутатския имунитет е противоречива. Примерно, ако Янев нямал такъв имунитет, едва ли е щял да хвърля наляво и надясно обвинения в корупция. Освен това никой от РЗС не посочвал как точно съдебната система реално ще стане независима чрез промени в Конституцията. 


Макар и да присъства на срещата на Янев с варненци, Кирчев няма никакво намерение да се сближава с РЗС. „Не бих напуснал СДС, аз съм основавал тази партия. Вярно, че сега по върха има едни купени момченца, но всичко в живота се променя”, коментира Кирчев.