Шок и в мъжкия биатлон, французин взе златото

Архив Варна

15-02-2010, 15:53

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

24-годишният французин Венсан Джей поднесе поредната огромна изненада на "Уистлър Олимпик Парк", след като спечели златния медал в 10-километровия спринт в мъжкия биатлон.


Без да направи нито една грешка в двете стрелби младият французин, който се намира едва на 20-то място в класирането на Световната купа, успя да измъкне победата от Емил Хегле Свендсен, който сбърка един изстрел при стрелбата от положение "легнал".

Норвежецът финишира на +12.2 секунди след Джей и спечели среброто. В борбата за третото място отново бе регистрирана голяма изненада в лицето на хърватина Яков Фак, който през сезона събра едва 41 точки за Световната купа. Днес обаче той успя да грабне бронзовото отличие, изоставайки на 14 секунди от французина. И Джей и Фак не направиха грешки при двете си появявания на рубежа.

Големите фаворити в днешния ден - летящият норвежец Оле Ейнар Бьорндален, трикратният олимпийски шампион Михаел Грайс и младата руска надежда Евгений Устюгов обаче се провалиха в стрелбата и завършиха далеч назад.
Бьорндален регистрира три пропуска още в първата си стрелба и като прибави още една грешка при правия остана на незавидната 17-та позиция.

Страхотен старт обаче направи българинът Красимир Анев. С чиста стрелба и добро ски-бягане по тежката писта Анев успя да се пребори за 25-тото място на +2:01.3  минути след победителя. Българинът изпревари и състезатели от класата на Томаш Сикора (29),  Доминик Ландертингер(34),  Мартен Фуркад (35),  и американската надежда Тим Бурк  (47).