Варненските вестници във вторник

Архив Варна

16-02-2010, 08:18

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

Варненските вестници днес преливат от новини за наводнени селища, поречия, пътища, ниви и т.н.

Нито един от вестниците обаче не си е позволил да изведе някое от тези бедствия в уводно заглавие на броя. Може би, защото новината вече не е нова, все пак наводненията станаха нещо обичайно от седмица насам.


Впечатление ми прави едно заглавие от първа страница на ВАЦ-овото издание „Твоят ден” – „Тайнствен буфер ще връзва бюджета на Варна”. Мистериозни пари, заделени от общината за черни дни, са предизвикали смут в кметския билдинг. Новината, че има заложен буфер в тазгодишния бюджет е разпространил председателят на местния парламент Борислав Гуцанов. „По една от сметките сме запазили средства”, отговорил той на въпрос дали има предвидени защитни механизми за увеличението на макрорамката с 1,4 млн. лв. Гуцанов обаче не казал коя е сметката и колко са парите. Вместо това уверил, че на 99% било сигурно, че няма да има увеличение на местните данъци и такси. Вестникът обаче цитира анонимни финансисти от общинската администрация, които били на обратното мнение. Според тях проектобюджетът на общината е „супер напрегнат”, а защитни буфери липсвали. Поради това и заради кризата, анонимните експерти не изключват да се наложи промяна на някои местни такси, включително и за детските градини, в посока нагоре.


Да видим какво са писали и другите вестници за бюджета. „Черно море” е заложил на холивудското звучене „Без ръст на местните такси – мисията невъзможна”, информира заглавие от стр. 2. Според вестника в общинския бюджет се очертава дупка от 5-6 милиона лева. Това са прогнозирали неназовани финансисти. Тяхното мнение, е че на този фон повишаването на общинските налози изглежда неизбежно, тъй като ще е единственият начин за увеличаване на постъпленията в местната хазна.  


„Общината следи крадат ли я фирмите” съобщава по темата за бюджета уводното заглавие на днешния брой на „Позвънете”. Става въпрос, че местната власт ще следи изкъсо фирмите, които изпълняват общински поръчки. „В бюджета имало буфери, Гуцанов не иска да каже къде са” информира още подзаглавие към материала.


„Затягат контрола над общинските пари” информира читателите и уводното заглавие от стр. 2 на „Народно дело”. Вестникът цитира Гуцанов, който очаква около 50 милиона лева по европроекти и реализирането на обекти по публично-частно партньорство за още 10 милиона. Дали това е буфер, вестникът не уточнява. Но посочва, че с привличането на тези пари, общината вече ще оперира с около 270 милиона лева през тази година, а както знаем, в бюджета са заложени 210 милиона.  Стига толкова за бюджета!


„Качват на кораб само смели моряци” твърди уводното заглавие на „Народно дело”. Страх ли ви е от пирати? бил един от най-често задаваните въпроси при подбор на екипажа, твърди вестникът. Тоест това условие вече се превърнало в най-важното, ако човек иска да си изкарва хляба на кораб в морето. Може би Военноморското ни училище трябва да отбележи този факт, като го предвиди в учебната си програма. Явно срещите с пирати ще стават все по-чести и е хубаво моряците да са оттренирали този елемент от работата си, за да не им тежи много евентуалният пленнически живот.


„Свалят цените на 14% от имотите за продан” съобщава уводното заглавие на „Черно море”. До 474 евро на квадрат били поевтинели апартаментите във „Владиславово”, само гръцката махала запазвала нивото на цените от 1700 евро за км. м. За мен тук има новина – много скъпо в това „Владиславово” бе – 100 квадрата за 50 000 евро, според вестника. Подобна сделка би била изгодна, ако човек купува самата цена, а не самото жилище, предвид местонахождението му. Както се казва – превърнете същите цени, но в лева и можем да говорим.


„Дупките потрошиха двойно повече коли” пресмята уводното заглавие на „Твоят ден”. Според вестника застрахователите ще съдят общината. Средно по 2-3 шофьори дневно със спукани гуми, изкривени джанти и мостове търсят обезщетения при всеки един от застрахователите в града. Гледайки дупките по улиците, мога да се закълна, че цифрата ще се увеличава в геометрична прогресия.