Илия Божинов: Първанов стоеше зад рекета срещу такситата

Архив Варна

16-02-2010, 09:16

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Президентът Георги Първанов е стоял зад рекета срещу софийска таксиметрова фирма преди години, когато още е бил председател на БСП, обяви в ефира на Pro.bg социологът Илия Божинов, бивш член на социалистическата партия.

Навремето той е бил председател на борда на директорите на таксиметровата фирма, за да ги спаси по думите му от Алексей Петров.

Божинов и друг път е казвал, че е бил заплашван от бившата барета, че ще бъде убит, ако не престане да се занимава с такситата. Бил предупреден и от някогашния главен секретар на БСП Васил Калинов.

"Той също ме заплаши и каза да се оттегля от тая работа, защото Алексей Петров лично се бил договорил с председателя на партията Първанов. Натискът беше и по партийна линия, не само по мутренска", обясни Илия Божинов.

Божинов отрече зад протеста на таксиметровите шофьори пред Народното събрание в началото на 2001 г.(след мистериозното убийство на 3-годишния Пепи) да е стояла именно въпросната таксиметрова фирма, както  каза вчера  тогавашния вътрешен министър в правителството на СДС Емануил Йорданов.

Недоволството, според Божинов, тогава било провокирано не от неговата, а от друга голяма столична фирма за таксиметрови услуги.

"Алексей Петров няма никакво отношение към протестите тогава", категоричен е Илия Божинов. Бившият съветник в ДАНС Алексей Петров не е рожба на БСП,  а на безпринципното отношение към властта, смята екссоциалистът.