Трактора дължал 1,5 млн.лв. данъци

Архив Варна

16-02-2010, 09:18

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Алексей Петров дължи на хазната 1,5 млн. лв. данъци, каза вътрешният министър Цветан Цветанов в “Тази сутрин” на бТВ, което на практика значи, че Петров е работил в полза на личния си интерес.

“Равносметката от влизането в секретния щаб на Министерство на вътрешните работи на Алексей Петров като помощ към държавата е нула, а като облагодетелстване от силови групировки – огромно”, заяви Цветан Цветанов. “В никоя страна богатствата, придобити от дейността под прикритие, не се ползват за лично облагодетелстване, така както е с Алексей Петров и неговата групировка”, допълни вътрешният министър.


Назначаването  на Алексей Петров като офицер под прикритие е станало по времето на Емануил Йорданов, т.е. преди в МВР да дойде Георги Петканов.


Предстои да бъде направена разпечатка на телефона на Петров, което няма да е много приятно на бившия премиер, защото ще се види, че неговият съветник Боян Чуков е говорил с агента, каза още Цветанов. Засега в архива на Алексей Петров не е намерен документ, уличаващ личния живот на бившия премиер Сергей Станишев, нито пък изобщо за политик.


През последните години разрастването на „Октопода” е ставало с помощта на политическата власт. Над 10 били свидетелите по „Октопод”, всеки ден още по един-двама добиват смелост и искат да споделят нещо с разследващите.


Служители на МВР се разследват за съпричастност към групата, задържана при операция „Октопод”, заяви по-късно през деня министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. По думите му „има пускане на пипалата на октопода на различни нива в МВР”.
МВР е твърдо решено да открие убийците на прокурора Николай Колев. По думите на министъра досега полицията не могла да разгърне целия си ресурс, за да разреши случая. Според него разследването никога не е спирано, просто не са полагани достатъчно усилия.


В момента текат проверки на служители от финансовата система на страната, където злоупотребите са за над 1 милион лева, съобщи Цветанов и допълни, че може би утре ще бъде обявена подробна информация. Той каза още, че предстоят операции за предотвратяване изтичането на ДДС.


На въпрос дали лидерът на РЗС Яне Янев е работил като служител на ДС още като непълнолетен с псевдонима „Хлапето” и работи ли и днес към службите, Цветанов каза, че не знае доколко Янев е надежден източник на информация. „Ако имаше някаква съпричастност към бившата Държавна сигурност или службите, то той щеше да излезе в проверките на Комисията по досиетата”, допълни Цветанов.