Заловиха лидер на талибаните в Афганистан

Новините

16-02-2010, 11:14

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Вторият по ранг лидер на талибаните в Афганистан - молла Абдул Гани Барадар, е задържан от разузнавателните служби на Пакистан и САЩ. 

42-годишният Барадар е много близък сподвижник на лидера на талибаните молла Омар, съобщават световните агенции. 


Военният командир на афганистанските талибани бил арестуван преди няколко дни и в момента е разпитван в Пакистан. Разпитите се водят от пакистанските служби с участието на американци.


42-годишният молла Барадар е смятан за най-високопоставения талибански представител, заловен от началото на войната в Афганистан през 2001 г. Смята се, че в неговите ръце е била съсредоточена цялата военна, политическа, религиозна и финансова власт. В някои талибански сайтове описват Барадар като много силен лидер, който притежава съвременен и ефективен стил на ръководство. Според експерти задържането на Барадар свидетелства за това, че някои от високопоставените пакистански военни и сътрудници на силовите структури са решили да се откажат от покровителството си над талибаните.


По данни на Интерпол по време на управлението на режима на талибаните в Афганистан Барадар е заемал поста заместник-министър на отбраната.