Кратери с площ над 1000 квадрата зейнаха по градските улици

Архив Варна

16-02-2010, 11:56

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

Кметът сваля с 10-15% цените в договорите на фирмите, които асфалтират пътищата в града.

Асфалтовата настилка във Варна е на изживяване, призна кметът Кирил Йорданов. Според него причината е, че от 20-30 години върху 90 на сто от уличната мрежа в града не е полаган асфалт

Общината започва аварийно изкърпване на най-проблемните участъци – дупките, чиято дълбочина надхвърля 8 см. „Това са така наречените кратери, през които няма минаване”, подчерта Йорданов. Пратена от него проверка е констатирала наличието на такива опасни дупки с обща площ 1052 квадратни метра.

Минимум 72 лева на кв.м струва изкърпването

36 лв. на квадратен метър е цената за кърпене на дупки, но с дълбочина до 4 см, разясни кметът. Според него приблизителната цена за запълване на кратерите е 72 лв. за квадрат. Пресметнато това прави минимум 72 000 лева за асфалтирането на най-проблемните участъци в града.

По тази тема кметът съобщи още, че днес подписва анексите към договорите на фирмите, които са наети да ремонтират пътищата в града. Естествено целта е да бъдат смъкнати надолу парите, които плаща общината.

„Законът позволява анексиране на договорите, ако цените на материалите падат”, разясни Йорданов. По думите му реално цените ще бъдат свалени с 10-15 % за всеки един обект от пътната инфраструктура, който е заложен за изпълнение в тазгодишния бюджет.