Сключваме с „Газпром” директни договори за доставка

Новините

16-02-2010, 13:05

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Председателят на Управителния съвет на Газпром Алексей Милер потвърди съгласието на руската страна  за директни договори за доставка на природен газ за България, се казва в съобщение на прессекрeтариата на българския държавен глава. 

Информацията е от срещата днес в София между президента Георги Първанов и Алексей Милер. 

Срещата се е състояла по молба на директора на руския газов гигант.


Държавният глава е поставил въпроса за практическото реализиране на политическата договореност новите договори, които предстои да бъдат подписани поради изтичане срока на настоящите, да се подписват директно между българската и руската газови компании без посредници, се казва в съобщението.


Сега основен посредник е Овъргаз.


На срещата са обсъдени и въпроси, свързани с реализацията на проекта за газопровода „Южен поток”. Заявена е готовността при неговата реализация да бъдат защитени интересите на българската страна.


Днес стана ясно още, че Газпром смята, чрез свое дъщерно дружество, да навлезе на българския пазар на ел енергия. 


„Газпром маркетинг и трейдинг“ вече е заявило желанието си за това пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Фирмата кандидатства за лиценз за срок от 20 години. Решението на ДКЕВР се очаква в края на месеца. 


Шефът на „Газпром” Милер се срещна с премиера Бойко Борисов, който е поставил въпроса съществуващият транзит на газ през страната ни да бъде разглеждан в контекста на проекта „Южен поток” по начин, по който да не бъдем ощетени, казаха от пресслужбата на кабинета.

 

Според Трайков причината за внезапната визита е желанието на руския газов гигант да се ускори работата по газопровода "Южен поток". Трайков отказа да уточни какво е българското предложение за новите такси, като посочи само, че има различни варианти. 


Мотивът е, че до момента Русия обвързва  реализацията на Южен поток и с известно намаление на транзита на газ през България. Според дългосрочния договор за транзит на синьото гориво през България в момента цената е 1.7 долара за пренос на 1000 куб. м газ на растояние от 100 км.


Алексей Милер е обещал пред министър Трайков, че до октомври тази година ще бъде готово предпроектното проучване за "Южен поток". Договорено е да започнат разговори по подписване на нови договори за доставка, тъй  като срокът на сега действащите изтича.