Кампания „България свободна от ГМО” започват от СДС

Новините

16-02-2010, 13:18

Снимка:

АРХИВ: IMPACT PRESS GROUP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

СДС започва национална кампания „България свободна от генномодифицирани организми (ГМО), съобщиха пред журналисти от синята централа.


От партията  ще предложат законодателни промени в Закона за храните. Те  искат обозначенията на опаковката на всеки продукт да са с размер не по-малък от 20 % - без миниатюрни шрифтове, за да се вижда ясно кое е ГМО и кое не е.

Продажбата на храни, съдържащи ГМО, да става на отделни търговки площи, както и да има пълна забрана на детски храни, съдържащи ГМО, настояват още сините. Да се наложи  забрана за разпространение на стоки в детски градини, училища и търговската мрежа около тях. „Най-важното в тази ситуация е да запазим нашите деца и да не си позволим такъв мащабен експеримент.”, каза лидерът на СДС.

СДС предлага дебат на европейско ниво за ГМО, каза евродепутатът от Синята коалиция Надежда Нейнски. От името на партията в Европейския парламент ще бъдат зададени два въпроса. Първият е към комисаря по здравеопазването във връзка с необходимостта за подробни изследвания на отражението на ГМО върху здравето на хората. Според мнението на много специалисти ГМО предизвиквали алергии и астма.

Вторият въпрос ще бъде зададен към комисаря по околната среда във връзка с отчитане на проблема за хоризонталния пренос на генетичен материал. „Темата с ГМО е като кутия на Пандора. Трябва много добре да се изследват нещата. От нашите решения ще зависи здравето на поколения напред”, каза Михайлова.

„България не е прост изпълнител на евродирективи. Ние участваме в тяхното писане. Трябва да бъдат направени изследвания, колкото и да струва това на Европейската комисия”, заяви Димитров.