Може и да строим АЕЦ „Белене”

Новините

16-02-2010, 15:43

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Българската позиция е, че може да бъде построена АЕЦ Белене, защото в този проект вече са вложени много пари, заяви пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, съобщи Investor.

От три години Москва непрекъснато предлага финансиране за втората атомна централа. Първоначално правителството на Сергей Станишев го отказваше, но през април миналата година го поиска, защото не може да намери банки, които да отпуснат кредити за рисковия проект без държавни гаранции.


По думите на министъра  стратегията на правителството ще е оттук нататък срещу вложената в проекта за нова ядрена централа сума да се получи възможно най-голям икономически интерес и дял след построяването й.


Ще предложим методи за финансиране на строежа на новата централа, които да са привлекателни за инвеститорите, посочи министърът. Българското участие в проекта ще бъде изчислено на базата на вложените до момента средства. По данни от икономическото министерство от миналата година те са около 2 млрд. лв.


Той не изключи възможността срещу финансирането руснаците да придобият дял от 20-30% от проекта. "Идеята за руското участие няма да стане на всяка цена, застрахова се той. Срещу отпуснатата сума руската страна ще получи гаранция, че ще участва като акционер в новата проектна компания с Български енергиен холдинг и НЕК." Така няма да се изискват гаранции нито от държавата, нито от НЕК по проекта, а Русия ще запази дял в него.


Трайков е съобщил, че предстоят разговори с представители на руската компания "Росатом", чието дъщерно дружество е избраният за изпълнител на АЕЦ Белене "Атомстройекспорт", за отпускане на заем в размер на около 2 млрд. евро, за да могат да продължат строителните дейности по АЕЦ Белене през тази и следващата година. Предстои да се уточни под каква форма може да се отпусне кредитът.


Още по време на заседанието в София на междуправителствената българо-руска търговско-икономическа комисия през декември 2009 г., руският енергиен министър заяви, че руската страна е готова в следващите една-две години да поеме върху себе си финансовата тежест по строителството на АЕЦ „Белене”.


Трайков днес посочи още, че е икономически обоснована и идеята за строителство на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ Козлодуй. Независимо от проекта АЕЦ Белене, трябва да се разработва и тази идея, смята Трайков.