Започна Световният конгрес на мобилната индустрия в Барселона

Новините

16-02-2010, 15:55

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Конгресът “Мобилен Свят” е годишната шумна забава на телеком индустрията.

Мобилни оператори, производители на мобилни телефони и продавачи на софтуеър се събраха в Барселона да представят новите си продукти и услуги и да дискутират бъдещето на индустрията. Очакванията на всички са за по-евтини, по-нови и по-интелигентни мобилни телефони.


Vodafone представи най-евтиният модел мобилен телефон в света, който ще струва по-малко от $10. Компанията също изнесе най-новите си модели, специално разработени за развиващите се пазари като Индия, Турция и aфриканските страни, които въпреки ниската си цена ще предлагат допълнителни услуги, достъпни до момента само за ползвателите на по-скъпи модели. Една от тях е вградена система за обработване на плащания през мобилните телефони, като по този начин Vodafone се опитва да стъпи на бързо развиващия се пазар на мобилното банкиране, който добива все по-голяма популярност в страните, в които традиционните банки са труднодостъпни или много отдалечени.


Vodafone не е единствената телекомуникационна компания, която се е насочила към по-евтиния, но по-масов сегмент от пазара. Nokia съобщи вчера на конференция в рамките на конгреса, че вече тества своята система за мобилно банкиране в Индия, като очаква тя да заработи във всички по-големи градове в страната до края на годината. От компанията коментираха: „С над 4.4 милиарада мобилни телефони в света и само 1.8 милиарда банкови сметки, възможността за развитие в тази посока е повече от очевидна.”


T-mobile ще представи своя нов модел smartphone.  Устройсвото е базирано на Google Android софтуеър и е с малко по-малко резолюция от повечето по-скъпи модели. Очаква се моделът да привлече онези потребители, които не са склонни да плащат по 50 евро на месец за i-phone, но в същото време искат да имат достъп до бърз интернет и e-mail услуги.


Microsoft представя своята възродена операционна система за мобилни телефони, с която компанията очаква да си възвърне позагубените позиции на пазара особено за smartphone моделите. Стив Балмер, Директор на Microsoft, разкри, че се e наложило компанията да изостави някои от предишните си разработки, дори да нaправи крачка назад, за да преосмисли стратегията си.

Аназизатори обаче, споделят, че не са убедени, че представените мобилни телефони на тазгодишния конгрес ще успеят да се докажат като нещо ново и изключително, след революционното представяне на Apple i-phone.