Контрабандните цигари по документ се водят метални врати

Новините

16-02-2010, 17:55

Снимка:

IMPACT PRESS GROUP

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

Контрабандните цигари, задържани в 40-футовия контейнер на варненското пристанище, по документи се водят метални врати внос от Китай.

Това съобщи на мястото на събитията финансовият министър Симеон Дянков. И наистина при отварянето на контейнера отпред са били подредени два реда врати – PVC и алуминиеви. Зад тях обаче митничарите откриват 997 мастер бокса с цигари бяло “Виктори”. Надписите по кутиите са на английски, а бандероли естествено няма. 


Общото количество на кутиите е 498 500, чиято пазарна стойност в момента възлиза на 1 794 640 лева. “Само акцизът е над милион и половина”, пресметна Дянков размера на контрабандата. По думите му лаборатория в Благоевград проверява по баркода, който е български, дали цигарите са произведени тук и е реализиран фиктивен износ и после са върнати нелегално или са произведени примерно в Китай, откъдето идва стоката според документите. И в двата случая става въпрос за контрабанда, категоричен бе финансовият министър.


Контейнерът с цигарите е пристигнал на варненското пристанище с кораб на име “Волос”. Фирмата зад плавателния съд е MSC с регистрация в Женева, Швейцария. “Както знаете там има голямо море”, иронично подметна Дянков. Той разясни и за кого в България е предназначена пратката – “Борд 17” ЕООД със собственик Борис Станоев на 29 години. Любопитното е, че фирмата е регистрирана на 12 декември миналата година в София. Регистрацията й по ДДС все още не е излязла. До момента тя няма дейност, тоест заловеният контейнер е първото нещо, с което се е занимавала. “Фирмата е съвсем нова и предполагаме, че е създадена специално за това карго”, коментира финансовият министър.


Симеон Дянков: 3 милиарда лева на година е цялата контрабанда

“30-40% от цигарите на пазара у нас са контрабанда. Целта ни е да я намалим до 5%, защото едва ли можем да я изкореним. Стойността на контрабандата само от горива пък възлиза на 1,5 милиарда лева годишно. Цялата контрабанда, която влиза в страната пък, възлиза на 3 милиарда лева на година.” Това заяви финансовият министър Симеон Дянков, който пристигна на варненското пристанище специално, за да похвали митничарите за удара със задържания контейнер.


„Това е огромен успех на тукашната митница, защото става въпрос за над 10 млн. къса цигари. Количеството в този контейнер е два пъти по-голямо от всички контрабандни цигари хванати на всички митници в страната през цялата 2009 г.”, не спести суперлативите  Дянков.