Историческо злато за Швеция

Архив Варна

16-02-2010, 22:14

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

31-годишният швед Бьорн Фери спечели олимпийската титла в преследването на 12,5 км в мъжкия биатлон на Зимните олимпийски игри във Ванкувър.


Така исполинът на "тре крунур" донесе първото злато в индивидуална дисциплина в биатлона за страната си от 50 години.

Високият 194 см Фери направи само една грешка при четирите стрелби на "Уистлър Олимпик Парк" и грабна титлата с време 33:38.4 минути. На второ място на 16.5 секунди от победителя остана австриецът Кристоф Зуман, който, макар и с две грешки в стрелбата, направи страхотна последна обиколка и успя да изпревари победителя от спринта Венсан Джей.

Французинът стартира пръв и бе начело в състезанието до последната стрелба. В последната обиколка обаче силите на Джей не стигнаха и той отстъпи среброто на Зуман, като финишира на 28.2 секунди от Бьорн Фери.

Петкратният олимпийски шампион Оле Ейнар Бьорндален не успя да спечели заветния шести златен медал и в тази дисциплина, след като след три чисти стрелби направи две грешки при последното си появяване на рубежа. Въпреки това той завърши на 7-ма позиция, след като бе стартирал 17-ти на 1 минута и 41 секунди от лидера.

Двамата българи - Михаил Клечеров и Красимир Анев направиха добро състезание и завършиха съответно на 44-то и 45-то място. Мишо Клечеров не допусна нито една грешка при четирите стрелби, докато Краси Анев направи три грешки, но компенсира с добро ски бягане.