„Стандарт”: Край на школото на две смени

Архив Варна

17-02-2010, 05:46

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Училището на две смени си отива. В следващите няколко години школата постепенно ще трябва да прекратят ученето на две смени и да преминат към целодневна подготовка на учениците до 7 клас.

Това ще бъде записано в новия закон за училищното образование, съобщи психологът Иван Игов, който е един от авторите на проекта, съобщава „Стандарт”.

Една от причините за премахването на двете смени е евродиректива за хигиената в училищата и здравословната учебна среда. Съгласно нея в сгради, строени за 400-500 деца, не могат да се тъпчат двойно по-голямо количество ученици, поясни Игов.


Освен това с новия закон ще се въведе целодневна подготовка на децата поне до 7 клас, което ще наложи учениците да ползват и следобед помещенията на школото. Ще се търсят начини да бъдат стимулирани общините да инвестират в нови училищни сгради, за да се реши проблемът с недостигащите помещения, поясни психологът.

Освен това ще се използват и зданията, които ще останат след закриването или сливането на професионалните училища, които няма да оцелеят след реформата поради липса на ученици. Проблем с недостигащи сгради и изцяло двусменен школски режим според МОМН в момента има предимно в София, Варна и Пловдив.