Варненските вестници в сряда

Архив Варна

17-02-2010, 06:41

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

Контрабaнда с цигари, партийни купони, потрошен централен площад, нови цени на ремонти... общо взето това са темите по днешните първи страници на варненските вестници.

“Спипаха рекордно количество контрабандни цигари” е уводното заглавие на “Черно море” придружено със снимка на Симеон Дянков, който пристигна специално, за да похвали митничарите и да даде няколко интервюта. “Контрабандно “Виктори” пристигна от Китай” разширява темата заглавие от първа страница на “Народно дело”. Също придружено със снимка, на която Дянков показва картон от цигарите с надпис “пушачите умират млади”. Самият министър е непушач.


“Общината сваля цената за ремонти” съобщава уводното заглавие на “Позвънете”. Става въпрос за сумите, които общината плаща от нашите данъци на строителните фирми, които ремонтират пътища в града. От пазарна гледна точка, цените отдавна са паднали, но общината продължавала да плаща на фирмите по старите - високи тарифи. Ами браво на фирмите – все пак не е луд този, който яде зелника, а онзи който му го дава. И ако си мислите, че в случая общината е луда – грешите, лудите сме всички ние, които си плащаме данъците и после не контролираме как ги харчат.


“Партийни купони потрошили площад”
информира читателите уводното заглавие на “Твоят ден”. Въпросният площад е централният около шадраваните, а купоните естествено са предизборни концерти от миналото лято. Плочките обаче дали фира едва сега, тъй като студът и снегът ги довършили. За щастие били в гаранция, твърди кметът.

Сега минаваме към черешката на тортата в днешния варненски печат. Тя се намира на втора страница на вестник “Черно море” – “Dark Side of the Moon”. Това е уводното заглавие на страница в иначе български вестник. Авторът е бил повлиян от две неща едновременно – “Пинк флойд” и дупките по варненските улици. Без коментар! Продължаваме нататък и се надяваме всичко да е на кирилица. На стр. 5 надеждата угасва. Там се мъдри друго полуанглоезично заглавие. Дори няма да го споменавам, защото е свързано с поредната серия на едно риалити, което не ме вълнува.


“Гладно дете отказа на педофил във Вълчи дол”. Гадно! И случилото се, и заглавието, и материалът под него на стр. 4 в “Твоят ден”.


“Имотите в центъра най-надценени” съобщава уводно заглавие на стр. 4 в “Позвънете”. Като цяло за Варна спада в цените на жилищата през миналата година бил 28%. Темата е разширена от “Народно дело” с разработка на страници 6 и 7, озаглавена “Жилище под 500 евро на квадрат означава нещо гнило”. От вътрешните заглавия научаваме, че къщите се търсят все повече, а живеещи в центъра сменяли апартаментите си за по-малки жилища в по-странични райони. В култовия варненски квартал, символ на строежа на капитализма – “Бриз”, цените пък били паднали с 40%. И още ще паднат, след като там улиците и канализацията се водят екстри.