Иван Костов: Оставете миналото, застанете зад държавата срещу мафията

Архив Варна

17-02-2010, 10:01

Снимка:

АРХИВ IMPACT PRESS GROUP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Никола Филчев, Алексей Петров и "Октопод"  може да се окажат само епизоди от борбата срещу мафията и организираната престъпност у нас, заяви тази сутрин пред бТВ  лидерът на ДСБ Иван Костов.

Според него зад мафията стоят руските тайни служби, българската ДС и те могат да предизвикат  сериозна политическа криза. Точно заради това, смята съпредседателят на Синята коалиция, всички в парламента трябва да се разграничат от мафията

Бившият премиер поздрави правителството и прокуратурата за започнатата война с организираната престъпност и заяви, че и той се е опитал да води преди години тази битка, но неуспешно, защото не е имал на своя страна прокуратурата в лицето на Никола Филчев.

Иван Костов заяви подкрепата на "Синята коалиция" за "войната" , която са повели правителството и прокуратурата и припомни, че най-важното за успеха е да няма политически чадър, за да се стигне до недосегаемите, които в последните 7-8 години покровителстват престъпниците.


Политици са използвали престъпници в борбата си за власт и след това са разделяли властта си с тях, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов. Според него в момента политиците трябва да реагират и да докажат, че са срещу мафията.


В тази връзка той призова президента Георги Първанов да разсее всякакви съмнения около своята позиция и да даде подкрепата си за действията на премиера и останалите институции, водещи войната с организираната престъпност у нас.


Иван Костов поиска Първанов да застане в това разграничение до Румен Петков, като заяви, че в случая не е важно миналото, въпросът е сега да има позиция. Трябва да е ясно, че няма да има никакъв политически чадър, заяви лидерът на ДСБ. “Държавата започна война с мафията.


“Аз искам да поздравя премиера Борисов, вицепремиера Цветанов, главния прокурор Борис Велчев и ръководителя на ДАНС - господин Йовчев, за мъжеството и волята да започнат да връщат държавата обратно на хората. Това е изключително важно”, е оценката на Иван Костов.


“Аз съм се опитвал да водя такава война тогава без подкрепата на прокуратурата и не съм успял да я спечеля. Така че, сега силите са на страната на държавата. Имаме за пръв път обединена държава срещу мафията”, констатира експремиерът.


На въпрос как ще отговори на нападките, че Никола Филчев е бил зам.министър на правосъдието при управлението на СДС и в последствие става главен прокурор, Костов каза, че не може да отговори на всички въпроси, защото не може да обясни защо хората се променят, защо предават каузи, защо минават на другата страна. Той обаче обясни, че според него много хора през тези години са се променили под натиска на парите.


Костов  изрази готовност в политико-икономически разговор да обясни приватизацията, за която го обвинява Филчев, но сега моментът е изключително важен политически и очакванията са и съдът да въздаде справедливост. Експремиерът се заяви , че по негово време са продавани предприятия, затънали в огромни дългове, за които държавата ежедневно е плащала милиони.


"Днешният ден е рубикон не само за Борисов, Цветанов и Велчев, но и за политиците, които в безогледната си борба за власт са покровителсвали престъпниците", каза още лидерът на ДСБ.