Водим разговори за защитен щит, а не за ПРО

Новините

17-02-2010, 10:40

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

България не води разговори за разполагане на американско ПРО на своя територия, каза тази сутрин в ефира на бТВ външният министър Николай Младенов.

Той обясни, че разговори за защитен щит в Европа се водят във формата на НАТО и България участва в тях, но подчерта, че на този етап не се обсъжда разполагане на установки на наша територия.


„Искам да уверя, че България заедно с всички страни в НАТО участва в дискусията как да изглежда системата. От нея ще има елемент, който ще бъде разположен в Румъния и Полша. На този етап не е воден разговор елемент да бъде разположен в България. "Най-важното за България обаче е, когато се изгради такава система, тя да защитава страната, без да има значение къде са разположени установките”, заяви Младенов.


Той призова българските граждани да не се притесняват, че зад гърба им се извършва някаква нерегламентирана дейност. „Ако има разговори за разполагане на ПРО на наша територия обществото ще бъде информирано. Няма нищо да се прави тайно”, обеща външният министър.


По думите на министъра трябва да се направи ясно разграничение между щита, който администрацията на Буш искаше да изгради в Полша и Чехия, и сегашната система за ПРО.Американският президент Обама е отхвърлил щита на Буш и на преден план е излязъл сегашният план за ракетна система, която е била стара идея. По думите на Младенов, щитът на Буш цели да защитава Северна Америка и Западна Европа, но България е извън него.

Реакцията на Русия, която поиска обяснение за думите на посланика на САЩ, че се водят разговори със София за ПРО не е била правилно тълкувана в България, обясни Младенов. Той бе категоричен, че НАТО и Русия водят задълбочен диалог и Москва е запозната с плановете на Алианса.

Системата, която се обсъжда в рамките на НАТО ще има за цел да поразява ракети със среден обсег, а  Русия не използва такива ракети и това е показателно, че ПРО не е насочен срещу нея, обясни дипломат № 1.

„Заплахата, която изисква построяването на ПРО, е ,че вследствие на развитието на технологиите има страни, които притежават ракети със среден обсег. Те могат лесно обаче да попаднат и в терористични ръце. Тази заплаха съществува и за нашите руски приятели”, категоричен бе Младенов.