Преместиха съкровище при изключителни мерки за сигурност

Новините

17-02-2010, 14:21

Снимка:

СНИМКИ: ПРЕСЦЕНТЪР МВР

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Уникално монетно съкровище беше транспортирано до Националния исторически музей при изключителни мерки за сигурност, казаха от МВР.

За нумизматиката експонатите са ценни като стойност и информация, колкото прочутото Панагюрско златно съкровище за тракийската археология, оценяват експерти. Сбирката пристигна от пернишкия музей.


Режанското монетно съкровище е открито през есента на 1961 година, заровено в голям глинен съд. То е съдържало около 6000 златни и сребърни монети с общо тегло над 82 килограма. В годините стотици от монетите са попаднали в частни колекции и аукционни разпродажби в Западна Европа и САЩ. Оцелели части от находката днес се съхраняват в музеи в страната.


Стойността им е провокирала няколко кражби и опита за кражби през годините. Последният, от Регионалния исторически музей в Перник, е предотвратен преди около месец.


За да бъде опазена по-добре безценната колекция, както и за да стане достояние на повече българи, днес тя беше пренесена в НИМ при засилени мерки за сигурност, обезпечени от служители на СОБТ. На пресконференция заместник-директорът на музея д-р Иван Христов и експерти представиха находката и благодариха на МВР за съдействието. Главният секретар Калин Георгиев припомни емблематични случаи, когато с намесата на полицията са спасени уникални паметници на българската култура. За миналата година са образувани 61 досъдебни производства за престъпления, свързани с културно-исторически ценности, посочи той.