Учените изобретиха ново поколение презервативи

Архив Варна

18-02-2010, 09:27

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Неподходящият размер кондом вероятно е причината много хора да отказват да ги ползват.

Кондомите, които не пасват добре могат да се скъсат, или да намалят сексуалното удоволствие и за двамата партньори, съобщиха изследователи във Вашингтон в понеделник. Изследването е проведено, за да се окуражи използването на кондоми, с цел намаляване риска от заразяване с ХИВ и други болести, предавани по полов път и намаляване на риска от нежелана бременност. Търсят се причините, защо мъжете и жените често не могат да ги използват правилно, съобщава Reuters.

„Мъжете и техните сексуални партньорки може да се възползват от новото поколение презервативи, разработени от нас, които са с подобрена форма и пасват по-добре”, съобщиха д-р Ричард Кросби от Университета на Кентъки и д-р Бил Ярбер от Института за сексуални, полови и репродуктивни изследвания на Индиана.

В изследването са участвали 436 мъже на възраст от 18 до 67 години. 45% от тях са използвали неподходящи кондоми, които са се изхлузвали, или скъсвали, в последните три месеца. Това е повлияло на качеството на сексуалния им живот.

Изследванията в областта може да разсмеят много хора, но последствията са сериозни. Често мъжете отказват да купят кондоми с размер „малък”, или дори „среден”, казват учените.

„Нещо повече, когато се използват неудобни кондоми, това увеличава опасността от премахване на предпазните средства, преди края на половия акт. За щастие тези проблеми може да се  отстранят, чрез правилни образователни програми”, казват изследователите.


на снимката: Член на коалицията "Не на папата" показва кондом на палеца си, в знак на протест срещу забраната на Ватикана за използване на контрацептиви. Сидни 4.07.2008 г.