Съдят авторката на „Хари Потър” за плагиатство

Варна Лайф

18-02-2010, 12:04

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Авторката на най-популярната и доходоносна детска книга на всички времена е обвинена, че е откраднала идеи от друг британски автор, съобщава АР от Сидни.

През юни 2009 г. в Лондон започна делото срещу издателството на „Хари Потър” – „Bloomsbury Publishing PLC” за нарушаване на авторските права на автора Ейдриан Джейкъбс, съобщават адвокатите на ищеца от Австралия.


Делото, заведено в Англия твърди, че книгата на Роулинг „Хари Потър и огненият бокал” е копирала съществени части от книгата на Джейкъбс от 1987 г. – „Приключенията на Уили Магьосникът – 1 част – Разярената земя”. Адвокатите на Джейкъбс твърдят още, че много от идеите от поредицата „Уили Магьосника” са копирани в книгите на Роулинг. Джейкъбс е починал в Лондон през 1997 г.


„Хари Потър и огненият бокал” е четвъртата книга от серията за детето магьосник на британската писателка и е издадена през 2000 г.


Носителят на авторските права на книгите на Джейкъбс за Австралия, Макс Марксън заяви в четвъртък: „Според мен делото е за милиард долара… Това очевидно ще бъде решено от съда”.


Роулинг не е дала официален коментар. През юни издателството й съобщи, че авторката намира обвиненията за плагиатство за „неоснователни, необосновани и неверни”. От „Bloomsbury” казват, че първите обвинения за кражба на интелектуална собственост са от 2004 г. не са били идентифицирани никакви текстове от „Хари Потър”, които да копират „Уили магьосникът”.


Обвинителите обмислят да съдят и филмите от поредицата и скоро отварящия врати увеселителен парк „Хари Потър” за засягане на авторски права.