40 групировки тормозели Варна

Архив Варна

18-02-2010, 13:04

Автор:

ЛИЛЯНА ТРЪНКОВА

Всичко от Автора

40 са престъпните групировки, които действат на територията на Варна.

Най-важното е да идентифицираме лидерите им, да се установят структурите и взаимоотношенията между тях. Това обяви днес новият окръжен прокурор на Варна Владимир Чавдаров. Той добави, че през тази година приоритет на държавното обвинение в морската столица ще бъде борбата с корупцията в държавната и местната власт, както и злоупотребите с пари от ЕС.


28 били досъдебни производства за злаупотреби с еврофондове, по които е работила Варненската окръжна прокуратура през миналата година, обясни зам.-окръжният прокурор Антоанета Генчева. По едно от тях вече има присъда и на виновния е наложена глоба, друго производтсво било спряно, 17 прекратени, а останалите все още са не са приключени. Повечето обвинения по тези дела са за злоупотреби по Системата за единно плащане на производителите. Те са с приоритетно значение и по тях е завишен контрола, обясни Генчева.


От Варненска окръжна прокуратура днес отчетоха, че през изминалата година е имало 63  производства на специален надзор. От тях 22 срещу организирани престъпни групи, 14 за финансови, документни и данъчни измами, а две са за пране на пари.