Премиерът извади наръчник за кметовете

Новините

18-02-2010, 13:51

Снимка:

IMPACT PRESS GROUP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора


Няма да позволя да бъдат спрени парите по оперативните програми заради действията на който и да било кмет.

Това заяви премиерът Бойко Борисов пред кметовете на събранието на Националното сдружение на общините в България. Информационен наръчник за правилата при работа и реализация на европейски проекти е подготвило правителството, съобщава още Министър председателят на срещата, провела се в Пловдив. Кметовете на общини ще го получат в систематизиран вид, за да не допускат грешки при усвояване на фондове. Наръчникът е изготвен според изискванията на Европейската комисия.


„Всеки, който наруши един ред от този текст няма право да иска от мен пари, продължава с категоричния си тон премиерът и добавя, че този кмет, който наруши процедурата, ще си носи цялата отговорност и последствията. 

Сред забраните в наръчника Борисов посочи прякото договаряне, корупционните плащания, подкупи, рушвети, съглашателство за опериране и допълващи дейности, участие на ротационен принцип и преразпределение на пазарите от страна на фирмите, небалансирани договори и др.


Срещата на Националното сдружение на общините в България се провежда в сградата на Международния пловдивски панаир. Освен премиерът там са и още шест министри. Основна тема на форума е ефективното усвояване на средствата от Европейския съюз чрез общински проекти.