Роман на годината си отива с Вик

Варна Лайф

18-02-2010, 15:18

Автор:

МАРИАН ЖЕЛЕВ

Всичко от Автора

Едуард Вик, председател на фондация "Вик" и председател на наградата "Най-добър роман", изпрати отворено писмо до медиите с новината, че спира финансирането на проекта. Причината: В България се четяло малко.

Англичанинът благодари на всички медии, които помагаха на конкурса през годините.

В продължение на шест години фондацията връчваше по 10 000 лева на отличения роман. Като награда произведението се превеждаше на английски език. Конкурсът бе популярен сред пишещите, които редовно пращаха произведенията си. Връчването на наградата ставаше обикновено на пищна церемония, в която са участваха известни личности, певци и артисти от България.


Работата по организацията на конкурса изискваше много работа и време, обяснява Едуард Вик. Целта ни - продължава той - бе да популяризираме Българската проза, да привлечем интерес на авторите и да насърчим четенето. Читателите имаха възможност да гласуват, но досега само 1 000 човека са го направили.


Председателят на фондацията възприел като метафора името си - Вик. "Да викаш - пояснява той в отвореното си писмо, публикувано на все още съществуващия сайт на фондацията - за една малка група е страхотно. Успехът се нуждае от импулс."

Стефан Кисьов, Емил Андреев, Боян Биолчев,Георги Тенев, Евгения Иванова са щастливците, печелили наградата "Роман на годината".