3 години затвор за зърнения бос Филчо Колев

Архив Варна

18-02-2010, 17:51

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

3 години затвор от Окръжния съд в Добрич получи Филчо Колев.

61-годишният пловдивски бизнесмен днес бе признат за виновен, че противозаконно присвоил 3 946 666 килограма пшеница, реколта 1998 г. Зърното - на обща стойност 492 762 225 лв. неденоминирани лева, е било собственост на земеделски кооперации и еднолични търговци от Добричко. Те оставили реколтата си за съхранение в зърнобазата на Колев в Балчик по договори за влог.

Добричкият окръжен съд го призна за невинен по първоначално повдигнатото му обвинение в обсебване на 12 247 082 кг пшеница и 1 485 054 кг царевица от реколта 1998 г., всичко на обща стойност 1 870 514 476 неденоминирани лева. Съдът го оправда по обвинението, че престъплението представлява особено тежък случай.

Колев ще трябва да заплати обезщетение на ЕТ „СТАН – I” – Добрич, в размер на 168 995 лв. и на ЗПК „Тригорци” – с. Гурково, в размер на 150 103 лв. Съдът отхвърли предявените искове от други три земеделски кооперации и един едноличен търговец.

Бизнесменът трябва да заплати държавна такса по уважените граждански искове в размер на 12 763,92 лв. и над 5 хил. лв. за разноски по делото.

По време на процеса се разбра, че веднага след внасянето на зърнто то започнало да се изнася с автомобили на големи количества към фуражни заводи и мелници в страната, продадено е на голяма търговска фирма, а през есента и зимата - експортирани с кораби от пристанище Варна. На няколко срещи със зърнопроизводителите Филчо Колев убеждавал собствениците, че ако не може да бъде върната, стоката ще бъде заплатена. За тази цел влогодателите били принудени да фактурират на „Стан – Тех” и да сключат споразумения за разсрочено плащане на внесените от тях количества. Държавното обвинение твърди, че всичко това е довело до нарушаване на цялостния зърнен баланс в Добричка област и в страната. Предизвикало е влошаване на икономическото състояние на кооперациите и арендаторите, които са съхранявали зърно в базата в Балчик, тъй като те са останали без средства за зърнопроизводство през 1999 и следващите години.

Подсъдимият днес заяви: „Не съм имал никакви намерения да ощетявам фирми от региона. Тези хора не са платили нито стотинка за влизане на зърното в зърнобазата”.

В последната си дума той помоли съда за справедливост.

Филчо Колев е лишен от право да заема отговорна длъжност за срок от 4 години. Присъдата на Добричкия окръжен съд може да бъде обжалвана и протестирана пред Апелативен съд – Варна. Магистратите потвърдиха наложената на Филчо Колев мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 500 лв.