Тора Бергер донесе 100-ия златен медал за Норвегия

Архив Варна

18-02-2010, 20:24

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Точно месец преди рождения си ден 28-годишната норвежка Тора Бергер си направи предсрочно най-големия подарък, спечелвайки олимпийската титла в индивидуалния старт на 15 км в женския биатлон във Ванкувър.

Това е 100-ия златен медал за Норвегия в историята на Зимните олимпийски игри. Вицешампионката от Световното първенство в Йостерсунд през 2008 спечели златото с време 40:52.8 минути, след като допусна само една грешка при четирите стрелби.


Както стана традиция във Ванкувър и този старт в биатлона не се размина с големите изненади. Този път те бяха поднесени от 29-годишната представителка на Казахстан Елена Хрустальова, която спечели сребърния медал и 23-годишната белорускиня Дария Домрачова, завоювала третото място с 28.2 секунди закъснение след Бергер.


Медалът на Дария Домрачова е трети за Беларус от Зимни олимпийски игри, а Хрустальова донесе първи медал за страната си от олимпийски състезания по биатлон. Очакванията на Германия за медал не се оправдаха, след като всички германки направиха грешки при появяванията си на рубежа. Най-добре се класира Кати Вилхелм, която е четвърта с време 41:57.3  минути и само с 1 грешка в стрелба, а олимпийската шампионка от преследването Магдалена Нойнер направи три грешки и завърши 10-та.


Българката Нина Кадева -Кленовска завърши на 48 място на +4:57.0 минути от победителката, като изпревари дори лидерката за Световната купа Хелена Йонсон, която се провали в стрелбата и с четири грешки е на 1 място след Нина Кадева.