Финансовото положение на Великобритания – по-лошо от бюджетния дефицит на Гърция

Архив Варна

18-02-2010, 22:03

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Рязкото увеличение на бюджетните разходи, както и значителното намаление на събираемостта на данъци, са основните фактори за неблагоприятната фискална ситуация на Острова.

Официални данни, публикувани вчера, разкриха, че страната е заела допълнителни 4,3 милиарда британски паундa, вместо да възстанови 2,8 милиарда, както прогнозираха водещи икономисти. Това е най-високото ниво на бюджетен дефицит от 1993 г. насам. Публикуваната информация постави под съмнение увереността на британските политици, че икономиката на страната няма да последва пътя на Гърция и Испания, като задълбочи кризата с дълга. Януари обикновено е месец, през който икономиката отчита излишък поради високия процент на събираемост на корпоративен данък и данъци от доходите на физически лица, но тази година картината е коренно различна. Новината ще е поредният удар за правителсвото на премиера Гордън Браун, чиято задача да убеди своите избиратели, че държавните финанси са под контрол, изглежда все по-трудна, а обещанието за намаляване на бюджетния дефицит наполовина за 4 години, все по-неизпълнимо.


Загрижеността от последните седмици, относно възможностите на Гърция и Испания да се справят с финансовите си проблеми и да затворят черните дупки в своите дефицити, се отрази значително на фондовите борси по света.  В резултат на тревожната фискална позиция на Великобритания, стойността на британския паунд падна спрямо еврото и долара, както и цената на държавните ценни книжа. Днешните новини от Острова провокираха спекулации дали именно Великобритания не е следващата държава, която ще внесе смут на финансовите пазари. С високия бюджетен дефицит, слаб икономически растеж, висока инфлация и безработица това изглежда като съвсем реална възможност.