Варненските вестници в петък

Архив Варна

19-02-2010, 09:04

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

Бойко Борисов, медицина, свлачища, корумпирани чиновници... това са темите по първите страници на варненските вестници днес.
“Черно море” повежда броя си с импровизиран цитат от премиера – “България става рай с 30 млрд. евро от ЕС”.  Звучи добре! Звучи категорично! Колкото и пъти човк да препрочита материала под това заглавие, който е развит почти върху две страници – 2 и 3, никъде не намира думи като рай и 30 милиарда евро. Никъде! Следейки мисълта на Брисов по страниците на вестника, разбирам той съветва да се пишат проекти, защото едни 20 милиарда свободни пари по европроекти чакали. Евро ли са, лева ли са... няма значение, важното е да са милиарди. Пишете проекти и не крадете, казва още премиера. Тоест от едната страна чакали милиардите, а от другата - прокуратурата и съда. На мен това малко ми прилича на ад и рай, както пее Слави Трифонов в една своя песен. Работата наистина е фифти-фифти! Отплеснах се, но все още ми се губят едни 10 милиарда и дори вече нямам представа в каква валута са. Явно ще се утеша само с райската прогноза за страната ни, пък ако ще и да не го е казвал това нещо премиера.

Да видим какво мислят другите вестници по въпроса. “Министерски десант в новата клиника за нервни болести” е заглавието, с което “Народно дело” информира за визитата на Борисов и министрите Симеон Дянков и Божидар Нанев във варненската университетска болница. Тук откривам, че премирът е говорил за 13 милиарда лева, които в момента били на разположение на страната ни по различните европрогами. Съвсем скоро щяло да има и още 6 млрд. За рай изобщо не става и дума, напротив – само едно нарушение, ако имало по обществените поръчки, парите и проектите спирали, заканва се премиерът.
“Позвънете” явно балансира, тъй като не виждам нито умопомръчителни европари, нито райски обещания. Уводното заглавие на вестника информира, че “Въвеждат платено обучение по медицина” и стоматология с подкрепата на премиера и здравния министър. Към момента държавните университети нямат право да предлагат платено обучение за българи в тези професии. От уводното заглавие на стр. 2 научаваме, че “Премиерът удря рамо за факултета по фармация”. Така е то – бившият удари първа копка, настоящият едно рамо. Какво ли ще удари следващия?

От височайшата визита в терапията местното издание на ВАЦ  пък е извадило следното заглавие – “Доктори – с министерски заплати”. Средната заплата на лекарите в Университетска болница била над 2300 лева, твърди нейният шеф.
Да видим и уводните заглавия на вестниците, които не са сложи Борисов на челно място по първите си страници. “Порои от свлачища” озадачаващо звучи челото на “Народно дело”. С малко повече въображение мога да си представя как свлачищата валят като изведро. Явно е така! Плажът под фара на Галата бил затрупан от пръст и дървета, всички нестабилни скатове по крайбрежието се раздвижили, а балчиклии изпаднали в ужас, защото дворовете на къщите им потънали с 30 сантиметра. Той Белият град така или иначе потъва с по няколко сантиметър годишно в морето... 
Уводното заглавие на “Твоят ден” пък твърди, че “Погват корумпирани чиновници във Варна”. Това е обещал новият окръжен поркурор, като е подчертал, че разкриването на корупционни схеми в общинските и държавните структури в града е приорите на прокуратурата. Сърби ме езика да кажа нещо по въпроса, но просто ще пожелая успех на човека. Все пак всеки новоназначен има право на 100 дни толеранс.

“Туризмът оцелява с оферти за почасов труд” информира водещтото заглави на 2 стр. в “Твоят ден”. Според материала м близките месеци обявите за сезонна работа ще изглеждат по ледния начин: търсим сервитьорка на 4-часов работен ден или готвач за по 2 часа дневно. Икономическата криза вероятно ще дведе до въвеждането на почасов работен ден в хотели по морето, прогнозира вестникът. Като се замисля идеята си я бива. Не за друго, а защото и мен ме удари кризата. За това ще си помисля дарли пък не мога да стана почасов турист това  лято нейде край морето.