Банков картел нямало, писмо на Трактора обаче май има

Новините

19-02-2010, 09:10

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Тезата на Алексей Петров, че има банков картел, който се е договорил да държи лихвите високи, е наивна каза тази сутрин в Нова телевизия председателят на Управителния съвет на Булбанк Левон Хампарцумян.

"Г-н Петров в момента е един много притеснен човек и използва всякакви тези, за да се защитава", кометира той и отрече да има желание и намерение да  да го съди за клевета от съображения за хуманност.


 Банкерът сподели, че инкарнацията на Алексей Петров в доцент и доктор, който задава икономически параметри, му дошла "малко в повече". Хампарцумян отрече твърдението, че банковите лихви в България са драстично по-високи от тези в Европа.


 „Държавата не може да влияе на лихвите на банките.Това не може да стане сега, възможно е само, когато влезем в ERM 2", каза финансовият министър Симеон Дянков по БНР и също отрече, че нашите лихви са по-високи от европейските.


Дянков отрече в министерството на финансите да е постъпвало писмо от Алексей Петров."Освен, ако не е пратено от някоя друга фирма, свързана с него, но той трябва да посочи, коя е тя", уточни той. В момента се проверявали 130 фирми във връзка с последните полицейски операции.


Писмото на Петров до финансовото министерство е факт въпреки опитите на ведомството да го отрече, обявиха от Съюза за стопанска инициатива (ССИ), чийто член е Петров, съобщи  Dnes.bg.
 
„Писмото е посветено именно на проблемите на лихвената политика на търговските банки“, казва Теодор Дечев, заместник-председател на ССИ, в писмената си позиция по въпроса, предоставена на  Investor.

Документът е постъпил в деловодството на финансовото министерство с входна дата 22 декември 2009 г. По думите на Дечев писмото е публикувано в  Blog.bg