Дянков: „Държавата няма да се върже със заем от Русия”

Новините

19-02-2010, 13:29

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Държавен заем от Русия няма да взема.

Аз няма да дам възможност за държавна гаранция. Това няма да стане, няма да издържи нашият бюджет. А не ни е и необходимо, каза в петък пред БНР финансовият министър Симеон Дянков. Той категорично отхвърли възможността проектът АЕЦ "Белене" да бъде продължен и реализиран чрез руски заем срещу  гаранция от държавата.


Енергийният министър на Русия Сергей Шматко и директорът на Държавната корпорация по атомна енергия "Росатом" Сергей Кириенко  в момента са на посещение у нас. Те предлагат оферта за 2 млрд. евро, които да бъдат вложени за изграждане на централата през тази и следващата година.


Идеята е с тези пари българската държава да плати на руската "Атомстройекспорт" да продължи изграждането на централата, която българското правителство бе замразило заради липса на финансиране. На практика това е заем, като разговорите са за формата му, уточни преди два дни министър Трайчо Трайков.


Днес може да се обсъждат и други варианти за реализация на проекта и с европейски партньори, заяви Дянков.
Преди два дни премиерът Бойко Борисов обяви, че не се поддава на натиска от страна на Синята коалиция  и ще продължи с проекта "Белене", тъй като в него са вложени милиарди.


Българският енергиен холдинг (БЕХ) обяви в петък, с половин месец закъснение, че започва процедурата за избор на консултант по проекта АЕЦ "Белене”. Обявата за откриването на процедурата по избора ще бъде публикувана на страницата на холдинга, в два национални ежедневника и в изданията на The Economist и Financial Times.


Бъдещият консултант по проекта трябва да разработи новия му икономически модел и ако той е положителен, да се премине към избор на инвеститори, актуализация на финансовия модел и др. Бъдещият консултант ще бъде натоварен със задачи, свързани с преструктуриране на проекта по икономически обоснован начин и създаването на концепция за нова акционерна структура на проекта, която да позволи включването на нови инвеститори в него, както и дейностите по техния избор.


Дейностите, по които се очаква да работи консултантът на АЕЦ "Белене", са описани в осем групи: изработване на концепция за развитието на проекта, осъвременяване на икономическия му модел, подготовка и провеждане на процедура по избор на стратегически инвеститор(и), подпомагане на българската страна при преструктурирането на проекта, подкрепа при развитието и прилагането на комуникационна стратегия и мерки за гарантиране на прозрачността на проекта "АЕЦ "Белене".


В условията за допустимост до конкурса е посочено, че кандидати могат да бъдат юридически лица и консорциуми, като всеки един от тях ще има право да подаде само една оферта. Кандидатите ще имат право да разчитат на подизпълнители за изпълнението на до 30 на сто от обема на възложените дейности.

Кандидатите за участие в процедурата ще могат да подават документи за участие до 25 март 2010 г. Очакваната дата за избор на консултант и сключването на договор с него е в средата на месец юни 2010 година.